Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg lærer etter utdanning som barnehagelærer?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er snart ferdig utdannet barnehagelærer, men har alltid hatt ett ønske om å bli lærer. Jeg tok denne utdanningen rett og slett fordi 5 år med studier ikke virket spesielt interessant og tenkte derfor å ta videreutdanning, etter denne utdanningen for å kunne til slutt ende opp som lærer. Har noen spørsmål rundt dette: - Stemmer det at jeg kan bli lærer hvis jeg fullfører denne utdanningen og deretter ta et årsstudium sim er rettet mot grunnskolen slik lovdata sier? Og i så fall hvilke trinn kan jeg undervise da? - Har også vurdert PPU. Men så det sto noen krav for 2019 for å kunne søke dette faget. Der sto det: For å kunne kvalifiseres til dette opptaket må du ha minst en bachelorgrad i utøvende eller skapende kunstfag med minimum 180 studiepoeng i kunstfaget. Jeg har hatt Kunst, kultur og kreativitet i denne utdanningen hvor jeg hadde forming. Er dette godkjent som ett slik kunstfag eller må jeg i så tilfelle ha mer. Tusen takk for svar!

Besvart 27.02.2019 02:40
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! Vi kan bare svare delvis på dette, og ikke veldig presist. Så her er det aller beste at du snakker med studiekonsulent/veileder på studiet ditt, eventuelt snakke med et lærested som tilbyr lærerutdanning, videreutdanning eller PPU. De kan svare mer presist! 

 

Slik vi forstår det, står det i forskrift til opplæringsloven som du nevner, at du kan bli tilsatt i undervisningsstilling for 1.-4.-trinn på grunnskolen med utdanning som barnehagelærer hvis du fyller disse kravene:

Den som skal tilsetjast i undervisningsstilling på 1.–4. årstrinn, må fylle eitt av desse krava:

a) førskolelærarutdanning eller barnehagelærarutdanning, jf. nasjonale rammeplanar, og minst 60 studiepoeng vidareutdanning innretta på undervisning på barnetrinnet
b) førskolelærarutdanning eller barnehagelærarutdanning, jf. nasjonal rammeplanar, med spesialpedagogisk utdanning tilsvarande minst 60 studiepoeng, dersom hovudoppgåva er spesialundervisning eller behova til elevane gjer slik utdanning ønskeleg

Hvis du vil undervise på 5.-7.trinn, må du ha:

førskolelærarutdanning eller barnehagelærarutdanning, jf. nasjonale rammeplanar, med spesialpedagogisk utdanning tilsvarande minst 60 studiepoeng, dersom hovudoppgåva er spesialundervisning eller behova til elevane gjer slik utdanning ønskeleg

Vi kan ikke svare mer detaljert rundt dette, og er ikke eksperter på lovverket. Så da tenker vi at det er lurt å snakke med lærestedene og studiekonsulentene om dette. 

Vi tenker at du først og fremst bør spørre studiekonsulenten på studiet ditt om hvilke videreutdanninger du kan ta som utdannet barnehagelærer, og hvilke muligheter du får i skoleverket av å ta disse utdanningene. 

Vi har sett at det er en oversikt over videreutdanninger for barnehagelærere her hos Udir.no. Og du kan også søke læresteder som tilbyr videreutdanning for barnehagelærere og se hva du kan ta. Der bør du spørre studiekonsulenten for et godt svar. 

Angående PPU og om du kvalifiserer, så kan vi ikke gi et svar dessverre. Vi kjenner ikke utdanningen din i detalj, og her må du nesten lese på sidene til lærestedet som tilbyr PPU, og kontakte dem med spørsmål. 

Men først og fremst ville vi anbefalt å sjekke ut muligheten for en videreutdanning på 60 studiepoeng, som gir deg muligheten til å undervise på 1.-4.trinn. Snakk med lærestedene og studiekonsulentene om de ulike mulighetene! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :) 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning