Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta russisk fremmedspråk som privatist?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er elev i 10 trinn. Jeg har som språkfag fordypning i engelsk. Og på VGs studiespesialisering tenkte jeg å ta som fremmedspråk russisk, men jeg fikk vite at da må jeg studere fremmedspråk i 3 år og minimum i nivå 1+2. Men i Oslo så er det ikke videregående skoler som støtter dette programmet. Da tenkte jeg å ta privatist i russisk m jeg lurer på om det går ann hvis jeg hadde ikke fremmedspråk på skolen. Og hvis jeg gjør det, skal bare fremmedspråks timene på skolen bli borte eller så må jeg erstatte timene med noe ant. Og kanskje det er noen nyansene jeg må også passe på.

Besvart 27.02.2019 02:19
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer på dette, og du har forstått det helt riktig angående fremmedspråk på videregående. Hvis du ikke har hatt fremmedspråk, må du ha fremmedspråk i tre år (Vg1, Vg2 og Vg3) på studieforberedende utdanningsprogram på videregående. Du kan lese mer om denne regelen i denne artikkelen vi har skrevet om språkvalg på skolen. 

For å få helt sikkert svar på mulighetene dine og hvordan du går frem, så må du kontakte skolen du vil søke på og høre med dem om dette! Eventuelt høre med skolen når du begynner på den. De kan fortelle akkurat hvordan du går frem. 

Det er vanlig å kunne ta et fremmedspråk som skolen ikke tilbyr som privatist. Hvis du tar et fremmedspråk som privatist har du grunnlag for å søke om fritak fra fremmedspråk på VGS. Men du må rett og slett snakke med skolen du skal begynne på, og spørre om skolens kriterier for at du skal kunne ta et annet fremmedspråk som privatist. 

Skolen kan svare deg hva som er mulig hos dem, og hvordan du går frem. Og det er ikke så lett å gi et svar bortsett fra det :) Men vi anslår at du har gode muligheter her, og at du får endelig svar når du snakker med skolen du begynner på. 

Dette blir spennende, og spennende å høre at du vil ta russisk :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning