Hopp til hovedinnholdet

Vi har forskjellige meninger når det kommer til fremtiden, hva gjør jeg ?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg og familien min har forskjellige meninger når det kommer til fremtiden min. Vi flyttet til Norge for at jeg (barna) skulle ha en bra utdanning og ikke bo i et land med dårlige omstendigheter. Foreldrene mine vil at jeg skal bli noe med helse eller ingeniør. Jeg er uenig med dem. jeg har lyst til å gjøre noe kreativt og det er mest innenfor musikk og kunst. Deres argument er at det blir vanskelig for meg å finne en jobb i det kreativet verden. Jeg føler at de ikke bryr seg om hva jeg "liker", men vil heller at jeg skal tjene godt for å leve. Jeg har søkt studiespes Samfunnsfag, men jeg tørr ikke å fortelle dem det. De vil helst at jeg skal ha realfag. I de siste dagene ha ikke jeg klart å gjøre noe annet enn å grue meg til middagen fordi det er da de snakker om "meg". Jeg har også gråtet hver kveld nå. De er sarkastiske når jeg gjør noe feil. Hva kan jeg gjøre... Hvem kan jeg snakke med (bortsett fra dem). Jeg tror ikke de vil støtte meg engang... Jeg trenger trøst og hjelp :(

Besvart 24.02.2019 11:04
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at dette er vanskelig for deg. 
Du har interesse i en retning, mens foreldrene dine forventer noe annet. 
Det viktigste er hva du vil og hva som inspirerer deg, da det gjelder din fremtid. 
Du har rett å velge den retningen som kjennes best for deg. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med dine foreldre en gang til. Fortell hvorfor det er viktig for deg, og at du så gjerne ønsker at de støtter deg i dine valg, så lenge det er innenfor ting som ikke er skadelig for deg. Om de reagerer her og nå, kan det være det roer seg når de vet at valget er tatt. 
Se vedlagte artikkel om snakke  med foreldre. 

Videre vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen. Hun kan være en god støttespiller. Dersom du ønsker det kan hun sannsynligvis også snakke med dine foreldre om dette. 

Jeg håper noe av dette og vedlagte artikler kan være til hjelp. 

Lykke til videre !

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning