Hopp til hovedinnholdet

Går yrkesfag - hvordan kan jeg bli lege?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. :) Jeg går nå på vg2 Helseservice, men angrer på valget. Jeg har lyst til å bli lege eller ha muligheten til å ta andre høyere utdannelser. Er det mulig at jeg kan utdanne meg til å bli lege etter å ha tatt påbygg vg4? Jeg har tenkt på å bytte linje til studiespesialisering, men har virkelig ikke lyst til å ta 2 år om igjen. Jeg har spurt rådgiveren om det er mulig å være med på noen fag studieelevene har, men hun sa at det ikke er mulig. Jeg har ikke mulighet til å ta opp fagene jeg trenger til å bli lege som privatist, fordi jeg ikke har råd, og jeg tenker at det kommer til å bli veldig vanskelig. Men hvis jeg tar fagene jeg mangler som privatist, kan jeg da ta et studielån? Og må jeg betale på nytt hvis jeg ikke består fagene? Anbefaler du meg å ta studie, eller fortsette helse og oppvekst linjen? Også lurte jeg også på om hvis jeg bytter til studie og ikke liker meg der, er det mulig at jeg bytter tilbake til helse linjen igjen, og i hvilket år starter jeg på? Takk!

Besvart 28.02.2019 20:11
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer, og her har du mange gode spørsmål. Vi skal også forsøke å dele opp svaret vårt litt. 

Du skriver at du har lyst til å bli lege eller ta andre høyere utdanninger. For det siste, å ta andre høyere utdanninger, er det en ganske klar vei å gå: Da kan du ta påbygg til generell studiekompetanse neste år, og være kvalifisert til å søke de aller fleste høyere utdanninger i Norge, som krever at du nettopp har generell studiekompetanse. Da vil det være spennende utdanninger innen helse som du kan søke på, f.eks sykepleier. Slå gjerne opp interessante yrker og utdanninger på utdanning.no. 

Akkurat for å bli lege, så er veien mer komplisert. Dette er for øyeblikket den vanskeligste utdanningen å komme inn på i Norge, hvor du trenger bortimot karakter 6 i alle fag, og i tillegg må ha tatt flere realfag som du ikke får tatt på linjen du går nå. 

Du vet dette kanskje, men du trenger å ta realfagene Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2 for å kunne søke medisinstudiet. I tillegg må du ha veldig høye karakterer for å kunne komme inn. Les gjerne denne artikkelen vi har skrevet om å bli lege. 

Så dersom du tar påbygg til generell studiekompetanse, vil du få tilgang til å søke de fleste høyere utdanninger, men for å bli akkurat lege må få tatt realfagene i tillegg. (Her er en oversikt over hvilke utdanninger du trenger å ta realfag for å søke på).

Om å ta disse fagene som privatist

Dersom du ikke har mulighet til å få tatt disse fagene på skolen, som i ditt tilfelle, er alternativ to å få tatt disse fagene selv, som privatist. 

Men det er et viktig poeng her: For å kunne søke med førstegangsvitnemål, må du få tatt disse fagene i løpet av din normale skolegang. Det vil si at du må ta både matematikk, fysikk og kjemi i løpet av tiden du går på skole. Dette er vanskelige fag med mye pensum, som du i tillegg trenger toppkarakterer i for å kunne få høyt nok snitt til å komme inn. Dette er ikke umulig, men nok veldig krevende. 

Du har fortsatt mulighet til å ta disse fagene etter at du har gått videregående skole, men da søker du ikke lenger med førstegangsvitnemål, og søker i ordinær kvote. Når det er sagt er ikke dette uvanlig: Mange som vil bli lege velger å bruke noen år etter videregående på å ta opp og forbedre fag som privatist, og søke gjennom ordinær kvote. Du vil kunne få tilleggspoeng og får alderspoeng jo eldre du blir, så det er mulig å komme inn på ordinær kvote også, og dette er det flere som velger å gjøre. 

Hvor mye koster det å være privatist?

Vi anbefaler at du leser denne artikkelen om å være privatist. Det koster ikke så mye dersom du selv velger å lese og forberede deg til fagene. Dersom du vil ha undervisning på en privatskole, koster det en del mer. For akkurat så kompliserte realfag som du trenger på medisin, kombinert med at du må få veldig gode karakterer, kan det anbefales å få undervisning i disse fagene. Det er mulig å få støtte og lån av Lånekassen til dette. Kontakt dem, og hør hvor mye støtte du kan få.

Men det er ikke så lett å kombinere undervisning i disse fagene med å være fulltidselev på skolen. Og hvis du vil søke med førstegangsvitnemål, må du få tatt disse fagene i løpet av den normale skolegangen din. Dette er med andre ord ikke så lett, og det vil anslås som veldig krevende å skulle få toppkarakterer i disse realfagene, som du må lese til selv, samtidig med at du går på skolen. 

Derfor kan vi se for oss det vil være veldig krevende (ikke teoretisk umulig, men krevende), å få tatt de fagene og få de karakterene du trenger i løpet av skolegangen din nå. Sånn sett er det to andre alternativer: 1) at du fullfører påbygg, og bruker noen år etter videregående på å få ta opp fagene du trenger og forbedrer karakter og søker i ordinær kvote. 2) at du gjør et omvalg på videregående til studiespesialisering med realfag.

Om å gjøre et omvalg til studiespesialisering

Du har rett til å gjøre et omvalg én gang, og du må regne med å begynne i Vg1 igjen. Du kan med andre ord ikke begynne på studiespesialisering, og så bare bytte tilbake igjen hvis du ikke liker det. Vi tenker uansett at du burde diskutere denne muligheten godt med rådgiver, slik at du er sikker på at du får all informasjon om mulighetene og konsekvensene rundt et bytte. 

Vi tenker likevel, at du er på god vei til å kunne ta påbygg, og få generell studiekompetanse som gjør at du kan søke de fleste høyere utdanninger i Norge. Den ene veien for deg, er å ta påbygg først, og hvis du senere finner ut at lege er det du virkelig vil bli - så begynner du å ta opp fag og gjøre deg klar til å søke i ordinær kvote. 

Hvis du begynner på studiespesialisering, kan du ikke uten videre bytte tilbake igjen, og du bør i tillegg være nokså sikker på at du er i stand til å få bortimot 6 i snittkarakter for å kunne komme inn på medisinstudiet. Så dette er en vei å gå hvis du virkelig vil gjøre alt du kan for å komme inn med førstegangsvitnemål - men du må belage deg på å begynne i Vg1 igjen, og få toppkarakter i alle fag fremover. 

Slik vi forstår det, høres det ut som en lettere vei å ta påbygg neste år, og så få generell studiekompetanse. Da har du muligheten til å søke spennende høyere utdanninger. Og hvis det viser seg at det er lege du vil bli, har du fortsatt muligheten til å ta opp fag og forbedre karakterer. 

Dette ble et veldig langt svar, men det er et innviklet spørsmål du har. Bare ved å ta påbygg neste år, åpner det seg en verden av høyere utdanninger. Akkurat for å bli lege, så er det per i dag det vanskeligste studiet å komme inn på i Norge, og det krever at du tar realfag du ikke får på påbygg. Vi kan ikke gjøre denne vurderingen for deg, men det høres veldig krevende ut å skulle ta disse fagene nå som privatist, mens du går på skolen, og få toppkarakterer. 

Men du kan ta disse fagene etter videregående, og søke i ordinær kvote. Da slipper du å skulle begynne helt på nytt på studiespesialisering. Og hvis det dukker opp andre spennende utdanninger du er interessert i, er du bare ett år unna å være kvalifisert til å søke de aller fleste av dem. 

Siden dette er krevende å svare på, og vi ikke vet hva som er best for deg, anbefaler vi at du snakker mer med rådgiver om dette. Vi håper du kan få god hjelp og veiledning der. 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning