Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli ambulansearbeider..

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg går nå VG2 i Stavanger og vurderer å utdanne meg til ambulansefagarbeider etter VGS. Jeg har to spørsmål angående dette. Det første er om jeg kan ta ett år på folkehøyskole mellom VGS og utdanningen og fortsatt søke med førstegangsvitnemålet? Og er det vanskelig å skaffe seg lærlingeplass og deretter jobb i dette yrket?

Besvart 01.03.2019 11:22
 

Svar
Hei. Så spennende du vil bli ambulansesarbeider!

Du har ikke skrevet hvilken linje du går på videregående. Du finner derfor informasjon om hvilke muligheter du har hvis du både går yrkesfag eller et studieforbedrende utdanningsprogram lenger ned i svaret. 

1. Ta ambulansearbeiderutdanningen etter vgs. 
For å ta ambulansearbeiderutdanningen etter vgs, må du studere på universitetet. Det er en treårig utdanning som heter Prehospitalt arbeid/paramedic. Du finner en oversikt over hvilke skoler som tilbyr denne utdanningen og hva snittet var for å komme inn i fjor på denne nettsiden.

For å komme inn denne utdanningen må du ha generell studiekompetanse. Du må også dokumentere førerkort klasse B og bestå en fysisk opptaksprøve. Mer informasjon om opptaksprøve og påmelding finner du på nettsiden til det lærestedet du skal ta opptaksprøven ved.

Når du har fullført denne utdanningen på universitetet, vil du ha autorisasjon som ambulansearbeider. Du trenger ikke å finne lærlingsplass for å bli ambulansearbeider, hvis du tenker å ta denne utdanningen etter vgs. 

2. Hvis du går yrkesfag: 
Hvis du går yrkesfag på vgs, må du ta påbygg i vg3 eller etter fagbrevet for å kunne søke deg inn på dette studiet. Du må ha generell studiekompetanse, og det vil du kun få ved å gå påbygg hvis du går yrkesfag. Du kan lese mer om påbygg i denne artikkelen. Etter du har tatt ett år på vgs med påbygg, er du kvalifisert til å søke deg inn på ambulansearbeiderstudiet. 

Det eneste unntaket er hvis du går helse- og oppvekstfag på videregående skole. Da kan du ta fagbrevet som ambulansearbeider allerede på videregående og slippe å studere etter vgs. Du kan se hele utdanningsløpet på vilbli.no sine nettsider. 

3. Kan jeg søke meg inn med førstegangsvitnemålet etter ett år på folkehøgskole?  
Ja, vi forstår det slik at du kan søke med førstegangsvitnemålet ditt selv om du tar ett år på folkehøgskole etter vgs. Hovedregelen er at du ikke fyller mer enn 21 år i søknadsåret og ikke har tatt opp noen fag som privatist etter vgs. Det skal være det samme vitnemålet som du gikk ut med på vgs.

Det eneste unntaket er hvis du velger å ta påbygg etter du har tatt fagbrevet, da du mest sannsynlig kommer til å fylle 22 år når du skal søke deg inn på universitetet, men dette avhenger også av hvor lenge læretiden din er. Jeg anbefaler deg å lese mer om reglene for førstegangsvitnemål og ordinær kvote i denne artikkelen. 

Videre hjelp. 
Det er kun disse to mulighetene du har om du vil bli ambulansearbeider. Enten ta fagbrevet på vgs eller ta høyere utdanning etter vgs. Husk at du kan snakke med rådgiver på skolen om dette, så kan dere sammen finne ut av hva som passer din situasjon best. 

Jeg håper svaret var oppklarende. Send oss gjerne inn et nytt spørsmål, hvis det fremdeles er noe du lurer på. Masse lykke til! :-) 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning