Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få mer poeng?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil gjerne inn på politihøgskolen i oslo men ligger en del under poenggrensa. Også står det jo på flere studier at du får ett sted mellom 30 - 180 studiepoeng ettersom studie og antall år du går. Så jeg lurer på hvordan funker studiepoengene? Legges de sammen med konkurransepoeng/skolepoeng? Jeg vet jeg kan ta opp fag som privatist men er egentlig ganske lei flere av de fagene man har på VGs studiespesialisering så prøver å finne måter å få nok poeng til politihøgskolen siden det er det eneste jeg vil bli. Kan jeg da gå et årsstudium og vil da få fler poeng til søknaden?

Besvart 05.03.2019 10:15
 

Svar
Hei

Først er det greit å avklare at du snakker om poeng i to forskjellige sammenhenger.

Når du skal søke på høyere utdanning konkurrerer du med skolepoeng og/eller konkurransepoeng.

Når du snakker om studiepoeng, så forteller det noe om omfanget på det du har studert og tatt eksamener i på høgskole/universitet. Et fulltidsstudium ved norske høyskoler og universiteter er på 30 studiepoeng pr. semester, så du oppnår 60 studiepoeng på å ta en årsenhet. Et bachelorstudium er på 180 studiepoeng. Politiutdanningen er en treårig bachelorgrad. Disse poengene bruker du altså ikke til å konkurrere med, de sier noe om hvor mye utdanning du har når du er ferdig.

En poenggrense er konkurransepoengsummen til den lavest rangerte søkeren som fikk tilbud om opptak ved et studiested. En poenggrense er aldri bestemt på forhånd, men avgjøres av flere ting, som antall søkere, poengsummen til de ulike søkerne og endring i antall studieplasser. Poenggrensene kan derfor variere fra år til år. Les hva de skriver om det på hjemmesiden til Politihøgskolen (PHS).

På vitnemålet ditt kommer alle standpunktkarakterer og eksamenskarakterer fra vg1, vg2 og vg3. Du regner ut skolepoengene fra alle disse karakterene. Det er riktig at du i tillegg kan forbedre snittet ditt ved å ta opp fag som privatist, og du kan få 2 tilleggspoeng og alderspoeng. Det utgjør til sammen konkurransepoengene dine.

Bruk gjerne karakterkalkulatoren på utdanning.no for å beregne poengsummen du konkurrerer med. For mer informasjon om poengberegning bør du bruke hjemmesiden til Samordna opptak.

PHS har flere opptakskrav. Hvis du oppfyller de formelle opptakskravene og har nok konkurransepoeng blir du kalt inn til opptaksprøve med fysiske tester, og hvis du består den skal du gjennom en egnethetstest. 

Du kan lese detaljert om opptakskravene til PHS ved å følge linken. Se også gjennom ofte stilte spørsmål, der finner du svar på det du lurer på og litt til.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning