Hopp til hovedinnholdet

Vanskeligere å bli lærling uten ungdomsrett?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 20 år som angrer veldig på å ha gått på studiespes. Jeg har nydelig funnet ut at jeg har lyst til å bli fagarbeider siden det er lett å få jobb. Har lest litt på nettet at man blir prioritert sist etter at alle ungdommene har fått skoleplass, men hva med læringsplass for å få fagbrev?

Besvart 10.03.2019 22:19
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer, og det er fint at du spør! 

Det stemmer at du stiller "bakerst i køen" for å få skoleplass, siden du har brukt opp ungdomsretten din. Det betyr likevel ikke at det er umulig, og det kommer an på om skolene har ledige plasser eller ikke. Du burde definitivt kontakte noen aktuelle skoler og høre med dem! 

Det vil i utgangspunktet kunne være vanskeligere å få lærlingplass også, fordi bedriftene får høyere økonomisk støtte for å ta inn lærlinger som har ungdomsrett. Men det vil kunne være fullt mulig å finne lærlingplass også, og hvis du står på godt og selger deg inn til bedriftene, kan du ha fine muligheter. 

Vi vet jo ikke hvilken type utdanning du kunne tenke deg, men vi anbefaler sterkt at du tar kontakt med Fagopplæringskontoret i fylket ditt. De kan hjelpe deg med å fortelle hvordan du går frem og hvilke muligheter du har! 

Så kontakt dem, og hør hva de anbefaler! 

Det finnes også en ordning som kalles praksiskandidatordningen, hvor du kan satse på å få jobb i en bedrift først, jobbe normalt 5 år, og så ta teorien og gå opp til fagprøven. 

Du burde spørre fagopplæringen om dette også, og generelt om hvilke muligheter som fins for deg innen den utdanningen du er interessert i. 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning