Hopp til hovedinnholdet

Skal gå påbygg, skal søke på bachelor i paramedic. Hvilken kvote er jeg i?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg har søkt helse og oppvekstfag til høsten, etter å ha fullført 2 år med yrkesfaget på skole, så skal jeg ta påbygg til generell studiekompetanse. Etter videregående ønsker jeg å ta bachelor i paramedic ved enten UiS eller Oslomet. Jeg ser at ved studiene så har de en primærkvote og en ordinærkvote noe som jeg synes det var vanskelig å forstå hva var for noe. Slik jeg forsto det så var primærkvote for søkere med førstegangsvitnemål og vanlig fullført videregående skole. Ordinærkvote var gjerne for litt eldre og folk som hadde vært i militæret o.s.v. Med tanke på at jeg tar studiespesialisering etter 2 år med yrkesfag vil jeg dermed få primærvitnemål eller må jeg søke sammen med de som søker ordinærkvoten? Jeg la merke til at der hadde de betydelig mye høyere snitt enn hos primærsøkere. Får jeg vanlig vitnemål og kan søke som primærsøker om jeg tar påbygg? I tillegg vet du noe om det er vanskelig å få gode og like karakterer som jeg har nå på eg påbyggsår etter å ha gått yfag?

Besvart 09.03.2019 13:58
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål!

Jeg spennende at du vil studere paramedic!

Forstår godt at dette med kvoter kan være litt forvirrende. Vanligvis er det to kvoter. Førstegangsvitnemålkvoten (den som du kaller primærvitnemål) og ordinærvitnemål. 

Du vil mest sannsynlig søke med førstegangsvitnemål og poenggrensen bruker å være lavere for denne kvoten.

Førstegangsvitnemål: 

Kvoten for førstegangsvitnemål er på 50 % av de tildelte studieplassene. Kvoten er ment for at yngre søkere som ikke har hatt muligheten til å samle mange alderspoeng, tilleggspoeng eller tatt opp fag som privatist - skal slippe å konkurrere med eldre søkere som har samlet slike poeng over mange år. I kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn på de forskjellige utdanningene enn i ordinær kvote.

Så lenge du ikke fyller mer enn 21 år søknadsåret, og har et førstegangsvitnemål, vil du automatisk bli poengberegnet i begge kvoter (både førstegangsvitnemålskvoten og i ordinær kvote).

Her ser du hvordan skolepoengene beregnes i kvoten for førstegangsvitnemål

Ordinær kvote: 

Alle søkere vurderes i det som kalles ordinær kvote. I denne kvoten beregnes:
- Karakterene dine på vitnemålet fra videregående.
- Eventuelle forbedrede karakterer og nye fag du har tatt som privatist etter fullført videregående.
- Eventuelle realfagspoeng og språkpoeng.
- Eventuelle alderspoeng.
- Eventuelle tilleggspoeng for fullført folkehøgskole, militær-/siviltjeneste eller allerede fullført høyere utdanning.

Her ser du hvordan konkurransepoengene beregnes i ordinær kvote.


Karakterer på påbygg
De fagene som du har når du går påbygg er en videreføring av de fagene som du hadde på vg1 og vg2 (altså norsk, matte, engelsk osv. ikke de spesifikke yrkesfagene). Så det skal ikke være mer vanskelig å få gode karakterer på vg3, hvis du har gått yrkesfag på vg1 og vg2.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning