Hopp til hovedinnholdet

Kommer depresjon til å gå over? Føler jeg har mistet den jeg var.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. (Jeg vet ikke helt om jeg har valgt riktig tema til det jeg kommer til å skrive om). Jeg sliter veldig med å gå på skole og å gjøre lekser. Før var det noe jeg gjorde uten problem, men jeg har dratt til en psykolog som nylig har sagt at hun mener jeg er deprimert. Jeg føler at det er min feil, at jeg ikke har god nok kapasitet til å gå på skole. Jeg har null motivasjon, og er veldig alene. Skal snart starte på vgs, noe jeg så veldig fram til for noen år siden. Men nå vet jeg ikke om jeg kommer til å greie det. Jeg klarer så vidt å gå på ungdomskole. Jeg føler at jeg har mistet meg selv, at jeg ikke helt har kontroll over ting i livet. Bør jeg gi opp utdanning og akseptere at jeg aldri kommer til å bli den jeg var? Eller kommer dette til å gå over? For akkurat nå føles det ikke som det kommer til å gå over. Det har snart gått ett år siden jeg begynte å bli slik. Mvh en veldig trist jente...

Besvart 13.03.2019 22:18
 

Svar
Hei, kjære deg!

Takk for spørsmålet ditt! 

Så fint at du har bedt om hjelp. Dette høres ut som et lurt valg. Du kan snakke med psykologen din om alt det som er vanskelig. Jeg vil råde deg til å ikke holde tilbake noe om hvordan du har det - det er lettest for psykologen å hjelpe dersom du er åpen. 

For å svare på det du spør om: ja, det går over! Det finnes mye god hjelp å få for depresjon. Depresjoner kan også gå over av seg selv, men i noen tilfeller trenger man hjelp av helsepersonell eller andre for å klare å snu en vanskelig sirkel. Derfor er det så fint at du nå får hjelp.

Dersom det er slik at du er deprimert så vil hjernen din produsere automatiske negative tanker som har typisk slikt innhold som du beskriver her ("har mistet meg selv, det kommer ikke til å gå over, kan gi opp å gå på skole") og lignende. Dette er ikke din feil - det er en del av lidelsen. Når depresjonen letter så vil ikke tankene oppføre seg på samme måte og du vil finne tilbake til "deg selv" igjen. "Deg selv" er forresten inni der hele tiden men det er bare litt vanskelig å finne alle sine "vanlige sider" når man har det veldig tungt. Slik ville det vært for alle så det er ikke din feil eller noe galt med deg. 

Det som er positivt er som sagt at du har bedt om hjelp. I tillegg så er det bra å vite at det å være deprimert gjerne fører til at man er kommet inn i en vanskelig spiral (vansker med søvn, tunge tanker, mindre appetitt, mindre overskudd, mer isolasjon/motivasjon for å være med andre går ned, mindre trening/fysisk aktivitet pga. slitenhet osv osv). Dersom man får hjelp til å få en og en ting på plass så vil dette ofte påvirke resten av spiralen også - slik at man kan få det ganske mye bedre på alle områder etterhvert som noen ting faller på plass. For noen vil det være viktig å få hjelp med søvn først - hos andre kan det være måltider - hos andre igjen kan det være å jobbe med tankene være førsteprioritet - andre vil trenge å øke aktiviteten sin i hverdagen (finne på flere eller andre aktiviteter). Så her er det litt individuelt og mye som kan hjelpe - psykologen kan hjelpe akkurat deg med dette.

Ønsker deg masse lykke til og husk at det vil bli bedre. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning