Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å oppsøke psykolog, påvirker det søknaden til politihøgskolen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lider av angst. Har lyst til å oppsøke psykolog men er redd for at dette kan ødelegge for meg om jeg ønsker å søke politihøyskolen. Kan det det?

Besvart 14.03.2019 09:55
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål!

Så fint at du vil søke politihøgskolen!

Det at du oppsøker psykolog vil ikke alene påvirke opptaket til politihøgskolen. Kort sagt så vil det være bra å behandle angstplagene dine, før du søker på politihøgskolen. 

Her er det lange svaret:

Ved opptak til skolen må du legge frem en lege-erklæring fra fastlegen din, og det er fastlegen som avgjør sammen med deg om eventuelle psykiske plager er for store til å kunne gjennomføre politiutdanningen. Du forteller ikke veldig utdypende om plagene dine, men ut i fra det du beskriver, vil ikke dette være stor nok grunn til å "stenge" deg ute.  Under de medisinske kravene til utdanningen finner jeg dette om psykisk helse:

- Pågående psykisk lidelse er diskvalifiserende for opptak. Både nåværende og tidligere alvorlig sinnslidelse/psykotisk lidelse som schizofreni eller bipolar affektiv lidelse er diskvalifiserende for opptak.

- Alvorlig personlighetsforstyrrelse er også diskvalifiserende. Misbruk av medikamenter og/eller alkohol er diskvalifiserende for opptak. Bruk av illegale substanser er diskvalifiserende for opptak.

- ADHD/ADD er diskvalifiserende for opptak, med mindre spesialisterklæring dokumenterer at diagnosen ikke lenger foreligger.

-Tilpasningsforstyrrelser/atferdsforstyrrelser (f.eks. Tourettes syndrom, Asperger syndrom) er diskvalifiserende for opptak, med mindre spesialisterklæring gir grunnlag for annen vurdering.

-Sykehistorie med annen psykisk lidelse som f.eks. angstlidelse, depressiv lidelse eller spiseforstyrrelse er diskvalifiserende for opptak dersom det vurderes å kunne medføre betydningsfull forhøyet sårbarhet, og/eller at utdanningen ikke kan gjennomføres på en fullverdig måte. I tillegg til nåværende funksjonsnivå vil det i vurderingen av søkere med slik sykdomshistorikk legges vekt på alvorlighetsgrad, antall episoder, tid siden siste episode, behandling og behandlingsresultat.

Med andre ord, er det ingenting i veien for at du skal kunne få opptak til politiskolen så lenge du får håndtert plagene dine, og fastlegen din sier seg enig i at du er frisk nok til å gjennomføre utdanningen 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser