Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sjukt sliten av å jobbe med skolearbeid.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 16, snart 17. Jeg er sjukt sliten av å jobbe med skolearbeid, jeg går studiespesialisering og jeg orker snart ikke mer innleveringer som skal skje samme dag og bli ferdig samme dag. Samme med prøver, vi får stadig nye prøver. Det er så ekstremt mye lekser at jeg ikke engang rekker noe fritidsliv what so ever. Mamma hadde bursdag idag og vi skulle ut og spise. Jeg orket ikke å bli med og kunne ikke bli med fordi jeg hadde en innlevering å gjøre. Nå er hele familien skuffet over meg. Men det som er greia er at de vet ikke hvordan det er å gå på videregående nå. Det jeg lurer på er om jeg kan få noen tips i det heletatt på hvordan jeg skal komme meg igjennom skoleåret. Jeg jobber rævva av meg. Plus at jeg starter 8:50 og slutter 16:00 hver dag som gjør at jeg er hjemme 18:00. Etter det blir det bare mer skolearbeid og så går vi over til nestedag med bare sliten. Snart så jeg vurderer å droppe ut av skolen et år. For jeg orker ikke mer. Skolen pusher oss for mye.

Besvart 26.03.2019 18:14
 

Svar
Hei gutt 16 år.

Du beskriver et hardkjør som det ser ut til at du er alene om forstå at er slik. Det kan føles som en umulig situasjon når skolearbeidet overtar hele hverdagen og at en ikke engang har energi, tid og overskudd til å feire sin mors bursdag.

Det du kan gjøre aller først er å forklare, like godt som du gjør det her, for din mor/dine foreldre, hvordan du opplever skolehverdagen. Hvis det er vanskelig å beskrive det, kan du bare vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Når de leser dette vil de forstå omfanget av stresset og presset du føler, og du vil få støtte i stedet for skuffelse.

Det neste du kan gjøre er å snakke med rådgiveren på skolen. Kan dere sammen legge en plan for resten av våren fram mot skolens ferie? Hvordan ligger du an i de forskjellige fagene? Er det noen fag som du må konsentrere deg mer om enn andre? Hvilke er avsluttende fag? Hva kan du ta litt lettere på? Dere kan også se på timeplanen og finne ut hvordan ukene framover kan bli, ut fra hva rådgiveren vet. 

Lag en plan, følg den og sikre deg at i denne planen er tid til andre ting enn bare skole! Kan du jobbe mer effektivt med arbeidet? Se artikkelen om studieteknikk. Kan du bruke skoleveien til å få unna noe skolearbeid, slik at du har fri når du kommer hjem? Spiser du nok? Sover du nok? 

Snakk med de hjemme og rådgiver. 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 

Ikke gi opp! Det er snart påskeferie og mai måned har mange fridager!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

 

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Matpakken: viktig og riktig

Sunn skolemat (Colorbox)

Føler du deg trøtt og sliten på skolen? En sunn matpakke kan gir deg energi og gjøre skoledagen bedre. Få sunne, freshe og kjappe matpakketips her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning