Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar høyere utdannelse?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er forvirret ang. bachelor og master og doktorgraden. Jeg har lest at man skal studere i tre år for å få bachelor, og to år til etter det for å få master. Men så har jeg lest om noen studenter fra Stanford som har fått doktorgraden på bare to år. Er det også mulig å "skippe" årene på UiO, eller andre universiteter i Norge? Hvordan gjøres dette? Kan man spørre om å få eksamener når man vil, hvis man er trygg på materie og føler at man ikke trenger å studere?

Besvart 07.04.2019 21:02
 

Svar
Hei gutt 18 år,

Vanlig studietid for bachelorgrader i Norge er tre år, og mastergrader tar to år. Dette er hvis du følger normal studieprogresjon. På for eksempel UiO er det eksamener en eller to ganger i året (på vårsemesteret, på høstsemesteret eller på begge).

Du kan ofte melde deg opp til så mange eksamener du ønsker på én gang, så i teorien kan du ta studiet så fort du ønsker. I noen tilfeller er det krav om at du har avlagt eksamen i et lavere fag før du får gå videre på et mer avanserte fag, så da kan du ikke ta disse to i samme semester. Noen studier har også en praksisperiode eller liknende, og her er det ikke tradisjonelle eksamener.  

Høyere utdanning kan være ganske krevende, og det er ikke så vanlig å ta noe særlig mer enn 30 studiepoeng (som er normal progresjon) per semester.

En bachelorgrad på tre år er 180 studiepoeng (30 poeng x 6 semestre). Etter du har avlagt 180 poeng kan du søke deg inn på en mastergrad, som er 120 poeng (30 poeng x 4 semster).

Det samme gjelder på mastergrad, så du kan derfor i teorien melde deg opp til mer enn 30 poeng på et semester og derfor bli ferdig fortere. 

De aller fleste begynner å jobbe etter de har tatt mastergraden. 

Noen ønsker å ta doktorgrad i tillegg. I Norge er doktorgrad en lønnet stilling ved universitetet. Det er et studie, men det er ikke et studie på samme måte som bachelor og master. De som begynner på doktorgrad har ofte lyst til å jobbe med forskning. 

Man må ha mastergrad for å begynne på en doktorgrad. Fordi doktorgraden ikke er det samme som studier på lavere nivå, er det ikke de samme reglene som gjelder her. En doktorgrad involverer at du jobber med et eget prosjekt i over flere år. Doktorgrader tar vanligvis 3-4 år i Norge. 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning