Hopp til hovedinnholdet

Kan plagiat vurderes med karakter 1?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg og min samarbeidspartner fikk karakter 1 på en presentasjon. Læreren i faget mente det hva ren avskrift fra boken. Vi fikk i tillegg anmerkning for ikke gjort arbeid i timen, noe som vi gjorde. Vi fikk aldri noe beskjed skriftlig eller muntlig om at denne oppgaven skulle bli vurdert. Jeg lurer på om det er noen lover som sier at læreren må gi beskjed om at en oppgave skal bli vurdert? og er det lov og gi karakter 1 på avskrift?

Besvart 07.04.2019 17:05
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Dette hørtes ut som en litt uklar situasjon, samtidig som det du beskriver ikke er "ulovlig" på noe vis. Det er læreren som bestemmer hvordan elevene skal vurderes, og slik læreplanen er lagt opp så kan arbeidet i timene være en svært stor del av vurderinga i faget. Dersom noe skal tas inn så ligger det i kortene at det vurderes - gjerne med karakter. Ved å da levere noe som er avskrift (plagiat) så er det riktig av læreren å sette karakter 1. Læreren kan vurdere et "tomt" dokument med kun navn på, f.eks., som karakter 1. Dersom det er mye avskrift vil læreren kunne velge å se bort i fra de delene som er avskrift, og kun vurdere det som står igjen, noe som da gjerne er usammenhengende og ufullstendig, og derfor ofte står til karakter 1. 

Jeg håper dette var oppklarende og at dere har lært at det er lurt å bruke egne ord når dere skriver! Lykke til videre.

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning