Hopp til hovedinnholdet

Kommer de to poengene for folkehøgskole på førstegangsvitnemålet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på folkehøgskole og har ikke helt skjønt det der med de ekstra poengene. Kommer de to poengene på førstegangsvitnemålet eller på originalkvota?

Besvart 08.04.2019 15:35
 

Svar
Hei

Nei, du kan ikke bruke tilleggspoeng i kvote for førstegangsvitnemål.

Alle som søkere høyere utdanning gjennom Samordna opptak konkurrerer i ordinær kvote. De som har et førstegangsvitnemål og ikke fyller mer enn 21 år, konkurrerer i tillegg i kvote for førstegangsvitnemål .

Hele poenget med kvote for førstegangsvitnemål er at de som kommer rett fra VGS skal slippe å konkurrere med alle dem som har forbedret karakterer og samlet alderspoeng og tilleggspoeng i etterkant. 50 % av alle studieplassene gis i kvote for førstegangsvitnemål.

Det er riktig at du får to tilleggspoeng for å gå på folkehøgskole, men disse tilleggspoengene teller altså kun med i ordinær kvote, de teller ikke med i kvote for førstegangsvitnemål.

Du trenger ikke å tenke på hvilken kvote du skal konkurrere i. Samordna opptak vil beregne deg i begge kvoter og gi deg tilbud i den kvoten hvor du kommer heldigst ut.

Husk at søknadsfristen er 15. april!
Lykke til med søking.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning