Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke VGS i Oslo for å få et annet språk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. jeg lurer på om jeg kan gå på videregående i et annnet fylke. Jeg skal søke neste år. Jeg bor i Larvik og tenker på å gå i Oslo. Jeg har ikke lyst til å ta Fransk, Spansk, eller tysk, jeg har engelsk fordypning nå. Jeg har lyst til å lære et spenndene språk, som japansk eller kinesisk, men de tilbyr ikke det i Larvik. Er dette en ordentlig grunn til å ville gå i et annnet fylke? Takk.

Besvart 24.04.2019 11:57
 

Svar
Hei

Det er riktig at du må ha fremmedspråk på videregående skole, hvis du skal gå på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Siden du ikke har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen må du ha det alle tre årene på VGS, med nivå I på vg1/vg2, og nivå II på vg3. Du har rett i at det vanligste er å tilby språkene tysk, fransk og spansk.

Hvis du går på et yrkesfaglig utdanningsprogram får du ikke fremmedspråk på VGS.

Din rett til videregående opplæring er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse, med ungdomsrett er det bare der du er sikret et tilbud. Valg av språk gir dessverre ikke rett til skoleplass i et annet fylke, for uansett språk blir sluttkompetansen etter tre år på VGS den samme: generell studiekompetanse. Det kvalifiserer for å søke på høgskole/universitet.

Det har kommet en regelendring som sier at du kan søke skoleplass i et annet fylke i tillegg, men du vil bare bli vurdert der hvis det er ledige plasser etter at fylket har tatt inn egne søkere. Det kan altså gjerne søke i Oslo, på en egen søknad i tillegg til søknaden i hjemfylket ditt.

Snakk også med rådgiver på skolen din om det du lurer på.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning