Hopp til hovedinnholdet

Er det lettere å få jobb som sykepleier enn som bygningsingeniør?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en ungmann på 20 år med utenlandskbakgrund, og har bodd i Norge i 5 år. jeg har alltid lyst og drømt om å bli en bygging ingeniør! og nå er jeg snart ferdig på vgs, og har søkt på den utdanningen. jeg har lest flere artikler, hvor utenlandske bygg ingeniører har det vanskelig med å skaffe seg jobb! dette har ikke med nødvendigvis ikke med diskriminering å gjøre. spesielt private firmaer ønsker å prioritere etniske norske ingeniører siden de er flytende i språket, som gir de mulighet til å få godt kjennskap arbeidet. noen mener også at ingeniører etniske normenn har bedre kjennskap til arbeids forhold i dette faget. ofte blir jeg anbefalt jeg spesielt fra mine norske kjenninger, at jeg burde å ta utdanning som sykepleier siden arbeidsmarkedet er veldig stort, og imot setning til byggnings ingeniøer er det ikke mye og pluss at jeg som innvandrer ikke kan kan konkurrere med etniske normenn i arbeidsmarket. så jeg vi ha svar om dette egentlig stemmer? takk for meg

Besvart 26.04.2019 16:13
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er dessverre sånn at det kan være litt vanskeligere for folk med utenlandsk bakgrunn å bli innkalt til jobbintervju. Dette gjelder uavhengig av hvilken utdanning man har. Når det er sagt er det sånn at de fleste som har utdanning får jobb i Norge etterhvert. Arbeidsledigheten i Norge er heldigvis ganske lav.

Når man skriver søknad finnes det gode tips man kan bruke som gjør det lettere å bli innkalt til intervju, og som dermed øker sjansen for å få en jobb man er kvalifisert for. Antirasistisk Senter har et karrièresenter (JobbX) for ungdom hvor man kan gå på jobbsøkerkurs (tre dager á tre timer), eller møte på dropin for å få hjelp.

Hvis man faktisk blir diskriminert, for eksempel ved at noen som er dårligere kvalifisert får jobben, kan man få hjelp av likestillings- og diskrimineringsombudet (ldo), eller DiMe - Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer

Diskriminering i arbeidslivet

Diskriminering på jobben (colourbox.com)

Det er flere lover som skal beskytte mot diskriminering i arbeidslivet – Likevel opplever mange usaklig forskjellsbehandling.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning