Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere psykologi i utlandet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å utdanne meg som psykolog, men finnes det universiter der jeg kan f.eks ta å utdanne meg ett år i Australia, neste år i ett annet land og så ett annet land til jeg er ferdig utdannet? Lurer på å enten velge noe sånt eller ta hele utdanningen i Australia og utveksle ett år der til et annet land. Er det mulig? Og hvilke krav settes til meg da, når det kommer til karakterer, vidergående o.s.v....

Besvart 06.05.2019 00:34
 

Svar
Hei jente 15 år,ANSA

Jeg vet dessverre ikke om et slik program med studier i forskjellige land på psykologi. Dette er nok litt uvanlig.

Psykologi er et helsefag, og de som jobber som psykologer må ha autorisasjon for å kunne jobbe i de aller fleste land. Autorisasjon er en godkjenning av kvalifikasjonene dine, og man trenger denne godkjenningen for å lovlig kunne jobbe som psykolog. Derfor så stilles det ganske strenge krav til innholdet av utdannelsen til kliniske psykologer. 

Man kan også studere teoretisk psykologi. Da kan du for eksempel jobbe med organisasjonspsykologi, undervisning, som konsulent eller som forsker. Da trenger man ikke autorisasjon som psykolog. Man kan ikke behandle pasienter hvis man studerer teoretisk psykologi.

Hvis du vil studere klinisk psykologi og ønsker autorisasjon av Helsedirektoratet er det viktig at studiet likner på det norske studiet i oppbygning og omfang. Du bør studere innenfor EU/EØS, og oppnå en grad som gjør at du lovlig kan jobbe som psykolog i studielandet.

Helsedirektoratet gjør en enkeltvurdering av utdannelsen din etter fullført studie, og det er ikke mulig å få godkjenning på forhånd. 

Australia har dessverre ganske ulik oppbygning av studiet enn det norske.

Hvis du lurer på mer om autorisasjon som psykolog kan du lese på sidene til ANSA eller se denne videosnutten fra Helsedirektoratet - autorisasjon kort fortalt.

Du finner informasjon om opptakskrav i forskjellige land på nettsidene til ANSA.

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning