Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg interiørarkitekt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år, og jeg vurderer å bli interiørarkitekt. men jeg vet ikke helt hvor jeg skal gå. har tenkt å gå KDA på videregående, slik at jeg får studiekompetanse, men er det da noen spesielle realfag jeg trenger i så fall,hvilke? og hvor mange fag? Jeg har planer om å ta en bachelor og så en master men klarte ikke finne noen ren master innen interiørarkitektur i Norge, så hvor kan jeg da ta en master? og er det flere type bachelor- og mastergrader jeg kan gå og fortsatt bli interiørarkitekt? og utdanningen koster jo ganske mye så lurte på hvordan et sånn studie lån fungerer og/eller hvordan man kan skaffe seg et studie stipend? håper på svar.

Besvart 11.05.2019 15:37
 

Svar
Hei

Spennende planer du har! 

Her vil du nok ha flere muligheter, og vi anbefaler deg å lese om yrket interiørarkitekt her på utdanning.no, som du kanskje har gjort allerede! Du kan i tillegg lese dette yrkesintervjuet med en interiørarkitekt.

 

Du kan også se en oversikt over hvilke bachelorgrader du kan søke her i Norge, hvor det er særlig Høyskolen Kristiania og Kunsthøyskolen som tilbyr dette. Så vidt vi vet krever ingen av disse at du har tatt realfag på videregående, og hvis du går KDA og får studiekompetanse, så kan du søke. Du kan gå inn på sidene til lærestedene og lese mer detaljert om opptaket deres, men være ganske trygg på at du ikke trenger realfag fra videregående. 

Angående mastergrad, så anbefaler vi at du ser på denne oversiktssiden til NIL (Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres forening). Det er NIL som autoriserer interiørarkitekter på masternivå, så det er på deres liste over mastergrader du burde titte :)

Angående studielån, så er det Lånekassen som har oversikt over hva du har rett på av støtte. Du kan lese denne artikkelen om studielån i Lånekassen. Hvis du må betale skolepenger for å studere, så vil Lånekassen kunne gi delvis støtte og delvis lån til disse skolepengene, men det kommer an på om skolen er godkjent for dette av Lånekassen. Så her må du lese på Lånekassens sine sider, og du kan i tillegg kontakte studieveileder ved lærestedet du vil studere, som har mye erfaring med akkurat sitt studie, og kan fortelle deg hvordan du skal gå frem, og hva som er mulig :)

Så du har gode muligheter her, og vi anbefaler at du leser mer i linkene vi la ved over. Ta gjerne kontakt med studieveileder ved lærestedet som tilbyr utdanning som interiørarkitekt, de kan fortelle mer! 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning