Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg ambulansearbeider?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å bli ambulansefagarbeider men fant ut av det etter søknadsfrist. Nå har jeg bare søkt studiespesialisering, og barer lurte på om hvordan jeg da kan bli ambulansearbeider? Må jeg søke yrkesfag - helse og oppvekst - neste år? Eller kan jeg fullføre studiespesialisering og eventuelt studere det på universitetet eller høgskulen?

Besvart 15.05.2019 06:49
 

Svar
Hei

Du har i prinsippet to hovedretninger for å bli ambulansearbeider, den ene er å gå yrkesfag som du nevner, den andre er å få generell studiekompetanse og så studere 3 år på universitet etter VGS:

Utdanning etter VGS 
For å ta ambulansearbeiderutdanningen etter vgs, må du studere på universitetet. Det er en treårig utdanning som heter Prehospitalt arbeid/paramedic. Du finner en oversikt over hvilke skoler som tilbyr denne utdanningen og hva snittet var for å komme inn i fjor på denne nettsiden. 

For å komme inn denne utdanningen må du ha generell studiekompetanse. Du må også dokumentere førerkort klasse B og bestå en fysisk opptaksprøve. Mer informasjon om opptaksprøve og påmelding finner du på nettsiden til det lærestedet du skal ta opptaksprøven ved.

Når du har fullført denne utdanningen på universitetet, vil du ha autorisasjonsom ambulansearbeider. Du trenger ikke å finne lærlingsplass for å bli ambulansearbeider, hvis du tenker å ta denne utdanningen etter vgs. 

Så du har altså en mulighet hvis du går studieforberedende på VGS, og dette er altså et alternativ til å gå ambulansefag yrkesfaglig variant. 

Snakk gjerne med rådgiver på skolen du begynner på! Da får du mer informasjon om dette er en fin vei å gå, eller om du vil forsøke å bytte over til yrkesfag året etter. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning