Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli språklærer?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal starte på VG1 denne høsten som kommer. Mest sannsynlig på studiespesialisering. Da jeg søkte ville jeg bli psykolog men nå har jeg litt andre tanker. Jeg har lyst til å jobbe med språk, men jeg vet ikke helt hva man kan jobbe som, annet enn lærer. Så jeg tenkte å bli språklærer, men jeg vet ikke helt hvilken utdanning jeg må ta for å bli det. Tenkte kanskje engelsk lærer. Har også veldig gjerne lyst til å lære bort andre språk som spansk, fransk eller tysk som man vanligvis har på videregående og ungdomsskolen. Jeg vil også gjerne lære bort Koreansk, men jeg tenker at ikke mange vil velge det og jeg vet ikke helt om det går an å ha det på skolen som fremmedspråk. Så hva må jeg gjøre for å bli språklærer og er det noen andre yrker som involverer språk? Hvor mye kan man eventuelt tjene i måneden?

Besvart 28.05.2019 00:50
 

Svar
Hei

Spennende planer du har! Skjønner godt at du tenker på dette. 

Det er mange ulike utdanninger du kan ta innen språk, og du kan se en oversikt her hos utdanning.no. 

Den viktige tingen å tenke på for deg, er kanskje om du vil ta en språkutdanning og så finne en relevant jobb, eller om du har lyst til å undervise i fremmedspråk på skolen, og altså være en språklærer på skolen. 

Hvis du vil være en språklærer på skolen, så er det aktuelt å ta en lærerutdanning. Der har du mye å velge mellom. Hvis du f.eks vil undervise på videregående, så kan du f.eks  ta en lektorgrad med fremmedspråk. Du har gode muligheter til å finne utdanninger som gir deg kompetanse til å undervise i de store språkene som engelsk, fransk, tysk og spansk. Du kan også ta en mastergrad i et språkfag og så ta et år med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din, eller tar kontakt med studieveileder ved et av lærestedene du er interessert i. De kan fortelle mer :)

Hva du tjener som språklærer på skolen, kommer an på utdanningen og bakgrunnen din. Du kan trykke deg inn på hvert av læreryrkene og trykke på "lønn", så får du se en statistikk.

Det finnes andre relevante yrker hvis du har studert språk som fag på universitetet (og altså ikke lærerutdanning). Du kan f.eks forsøke å få jobb som tolk, som oversetter, i organisasjoner eller bedrifter som jobber mye i utlandet og trenger noen som kan språket, eller holde språkkurs, for eksempel. For flere idéer, gå inn på en av språkutdanningene på universitetet og se hva de skriver om hva du kan bli etterpå. 

Vi anbefaler absolutt en tur til rådgiver på skolen din for å snakke om dette, og du kan også ta kontakt med studieveileder ved en av utdanningene du er interessert i. De kan hjelpe deg mer! 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning