Hopp til hovedinnholdet

Går ungdomsretten på alder eller på antall år?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Hvis en person født i 1999 ikke har fullført vgs, når må personen gjøre dette innen for å få godkjent? Har hørt det gjelder til man fyller 23? Hvis personen ikke har fullført vgs innen man fyller 23, hva skjer da? Og når går ungdomsrett ut? Jeg er på mitt 3år på vgs og vet at min er utløpt, men er det på alder de spiller da, eller på hvor mange år du har gått?

Besvart 27.05.2019 13:02
 

Svar
Hei

Alle har rett på et fullt løp i videregående opplæring. Kriteriet er at man har fullført grunnskolen, da får man det som kalles ungdomsrett. Man kan ha ungdomsrett til og med det året man fyller 24 år.

Det er riktig at det er antall år på VGS som angir om du har brukt opp ungdomsretten din. I utgangspunktet har man rett på så mange år som utdanningen tar, det vanligste er derfor tre år. Hvis du nå går på vg3 på et studieforberedende utdanningsprogram eller på vg3 påbygging har du brukt opp retten din, uavhengig av om du fullfører og består eller ikke.

Hvis utdanningen tar fire år (for eksempel for å ta et fagbrev), får man rett til fire år.

Det kan være mulig å få utvidet opplæringsretten, for eksempel hvis man gjør et omvalg underveis i løpet, eller hvis man av en dokumentert grunn har behov for å bruke mer enn tre år. Man kan ikke gjøre et omvalg etter at man har brukt opp ungdomsretten sin (etter vg3).

Du kan lese mer om bruk av opplæringsretten på vilbli.no.

Noen fullfører aldri videregående opplæring mens man er ungdom. For eksempel at man slutter i løpet av vg2 og derfor ikke bruker hele ungdomsretten sin. En som ikke har brukt ungdomsretten sin innen det året man fyller 24 år, vil få voksenrett fra det året man fyller 25 år.

Fag du har fullført og bestått er godkjent, uansett alder.

Hvis du er usikker på hvordan du kan fullføre videregående skole vil vi anbefale at du ber om en samtale med rådgiver på skolen din før skoleåret er slutt. Der kan du få hjelp til å få oversikt over hvilke muligheter du har.

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning