Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å bli lærer

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg har veldig store ønsker om å jobbe som norsk, historie, engelsk eller mattelærer i framtiden. Fordi jeg liker å jobber der det lit mer mengder med mennesker og litt mer å gjøre. Jeg tenker ikke så mye på om de tjener mindre enn for eksempel vaskemann. Det viktigste for meg er at jeg tjener nok til å dekke daglige behov. Hva må jeg studere etter vgs? hvor høyt må snittet være for å komme inn på studiet? hvor lang tid tar det? Jeg har programfagene kjemi 1, fysikk 1, biologi 1, S1 matte og spansk 1. Holder dette? hva er det beste jeg kan velge til neste år? altså 3vgs. For å få disse ønskene.¨ Hilsen: håpful jente

Besvart 31.05.2019 17:20
 

Svar
Hei

For en spennende plan du har! 

Du har mange gode muligheter til å jobbe som lærer, og det fins forskjellige utdanningsveier å gå. For en full oversikt kan du lese denne artikkelen vi har skrevet om å bli lærer

Vi anbefaler i tillegg at du leser om yrket lærer her på utdanning.no.

Dette er et ganske godt betalt yrke, og du vil definitivt tjene nok til livets opphold hvis du blir lærer. 

Akkurat hvilken utdanning du skal velge, handler om du f.eks vil være lærer på grunnskolen eller videregående. 

Lærerutdanningen er fem år (en mastergrad) både i grunnskolen og videregående. Hvis du for eksempel velger en lektorutdanning, vil du få undervisningskompetanse i to skolefag. Les mer om dette i linkene over! 

Hva som er snittet for å komme inn, vil variere ut i fra hvilke læresteder du søker og hvilke utdanninger du søker. Det varierer også fra år til år, så vi kan ikke svare så presist på det! Men hvis du går inn på denne oversikten over læreryrker, trykker på "utdanning"-fanen, så vil du se karaktersnittet som behøvdes for å komme inn ved forrige opptak. Du ser dette på høyresiden :)

Angående hva du skal velge av fag, så anbefaler vi at du tar en prat med lærer eller rådgiver på skolen din. De kan hjelpe deg med å velge! 

Kravet for å komme inn på lærerutdanning, er generell studiekompetanse + karakterkrav i norsk og matematikk (men du dekker kravet i matematikk, siden du har bestått S1-matte). 

Hvis du vil bli lektor i realfag, er det krav om at du har tatt en realfagskombinasjon på videregående. Her kan du se hele kravet. Du dekker kravet hvis du tar matematikk S1+S2 og fordypning i et annet realfag. Så i ditt tilfelle, kan du f.eks velge matematikk S2 og enten fysikk 2, kjemi 2 eller biologi 2 neste år. Men ta en prat med lærer eller rådgiver for å bli helt sikker på at fagkombinasjonen din blir riktig!

Lykke til, og les artiklene og linkene vi la ved. Bare spør oss igjen :) 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning