Hopp til hovedinnholdet

Har jeg brukt opp ungdomsretten min etter påbygging?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har fullført VGS og har gått helse oppvekst, barn og ungdom og på bygg til generell studiekompetanse. Jeg fant nettopp ut at det er ikke barn og ungdom jeg har lyst å jobbe med. Jeg har lyst å bli Portør, og jeg har søkt på forskjellige nettsider at jeg må gå ambulansefaget i 2.året på VGS og gå portørfaget 3.året på VGS. Har jeg brukt opp ungdomsretten min eller har jeg en sjanse til å søke på VGS igjen?

Besvart 04.06.2019 11:07
 

Svar
Hei

Det er riktig at utdanningen for å bli portør er et fireårig løp på Helse- og oppvekstfag, vg1 Helse- og oppvekst og vg2 Ambulansefag pluss to år som lærling. Det er også mulig å gå et godkjent kryssløp fra vg2 Helseservicefag og fra vg2 Helsearbeiderfag, for å bli kvalifisert for å bli lærling.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har rett i at siden du har allerede har gått et løp mot generell studiekompetanse har du brukt opp din ungdomsrett på det. Det kan likevel være mulig for deg å oppnå yrkeskompetanse.

Du kan gjerne søke om plass på vg2 Ambulansefag og/eller vg2 Helseservicefag og/eller vg2 Helsearbeiderfag i offentlig videregående skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle søkere med rett har blitt tatt inn. Du konkurrere om ledige plasser med karakterene fra vg1 Helse- og oppvekstfag. Ambulansefag er veldig populært, så det kan være større sjanse for å få plass på ett av de andre to.

Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Hvis du ikke har søkt i år, kan du kontakte aktuelle skoler etter skolestart, i tilfelle noen slutter og det blir ledig plass.

Hvis du får skoleplass blir du vanlig elev. Du kan søke fritak for fellesfagene (norsk, engelsk osv.), for de har du fra før. Du mangler kun programfagene.

Sjekk i tillegg om det finnes private tilbud du kan søke på. Det er også mulig å ta programfagene som privatist. Da må du opp til en skriftlig eksamen i hvert programfag pluss en praktisk tverrfaglig eksamen.  Yrkesfaglig fordypning (YFF) kan dekkes inn med relevant praksis eller med at du har tatt faget fra før. Praksis kan være avgjørende for at man skaffer læreplass.

Det er mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene fra vg2 først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Du må selv skaffe læreplass. Det er bedriften som bestemmer om de tar inn en lærling uten riktig skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje og fra sted til sted. Eget nettverk og jobberfaring kan være avgjørende for å få læreplass. Hvis du har spørsmål om å være lærling kan du kontakte fagopplæringen i hjemfylket ditt. 

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning