Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg tar et årsstudium, teller det for inntak til bachelor?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går nå på siste året på videregående skole og studerer studiespes. Jeg vurderer å studere videre ettter VGs, men jeg tenker å studere enkelt studiet som årsstudium innenfor økonomi også skal jeg søke meg inn på bachelor studiet etterpå. Jeg lurer på dersom jeg har fullført årsstudium og har fått 60 studiepoeng som tilsvarer et årsstudium. Dersom jeg har fått det; hvordan blir søkingen videre på en bachelor? Ser universiteter/høgskoler på studiepoengene fra årsstudium eller karakterne fra VGs når jeg skal søke meg inn på bachelor?

Besvart 02.06.2019 14:58
 

Svar
Hei

I dette tilfellet vil de kun se på karakterene du fikk fra vitnemålet i VGS! Og karakterene du fikk i årsstudiet vil ikke telle med i beregningen for å komme inn på en bachelorgrad (men du har muligheter til å "bake inn" årsstudiet i graden din, slik at du ikke trenger å ta året igjen). 

Dette gjelder for de bachelorgrader som søkes gjennom Samordna Opptak, som er de aller fleste. Når du søker gjennom Samordna Opptak, telles kun karakterene dine fra vitnemålet ditt på VGS. Noen læresteder har det som kalles "lokalt opptak", hvor lærestedene selv gjør utvelgelsen av studenter og det ikke går gjennom Samordna Opptak. Da vil det kunne være andre kriterier som gjelder, og dette er mest normalt for studier som krever f.eks opptaksprøver, og ikke studier i økonomi. 

Årsstudiet ditt vil kunne gi deg 2 tilleggspoeng, dersom du søker i ordinær kvote og ikke med førstegangsvitnemål. Bortsett fra dette, vil det ikke ha noen innvirkning på inntaket til bachelorgraden. Men, du vil ha muligheten til å bake inn studiet i graden din senere. 

Spør gjerne studiekonsulent ved lærestedet hvis du lurer mer! Men det korte svaret er at det fremdeles er karakterene fra VGS som vil telle for å komme inn på bachelor :) 

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning