Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg ta opp fag mens jeg er på folkehøgskole?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! 1. Jeg har hatt det litt vanskelig de to siste årene, og derfor har det gått veldig dårlig med skolearbeidet disse to skoleårene. Det var allerede 2 fag som jeg visste at jeg måtte ta opp igjen fra vg 2, men nå tror jeg at jeg stryker på de 3 skriftlige eksamenene som jeg hadde i vår også. Er det sånn at man får mulighet av skolen til å ta en ny eksamen hvis man stryker? Og når er dette? Jeg skal på folkehøgskole til høsten, så jeg må jo kanskje bare ta de opp senere da.. Det er bare så kjipt fordi 2 av disse eksamenene var fag som jeg egentlig ikke slet med, men jeg var ikke helt i form på eksamensdagene og hadde fått svært lite søvn og sånn, så det bare stoppet helt opp. Så det hadde vært veldig greit å vite om det hadde vært mulighet til å ta de på nytt, før jeg reiser på folkehøgskole. 2. Også lurer jeg litt på hva som er lurt å gjøre når man skal ta opp fag, er det noen jeg kan snakke med om dette? Og er det en god ide å ta opp når man går folkehøgskole, eller vente?

Besvart 05.06.2019 11:11
 

Svar
Hei

Vi tolker deg som at du fremdeles mangler to fag fra vg2, og at du i tillegg er redd for å få stryk på en eller flere av eksamenene du nettopp hadde på vg3.

Det blir sikkert deilig med et år på folkehøgskole, for å senke skuldrene i forhold til alt presset du har kjent på. Litt av poenget med folkehøgskole er å lære om noe man er interessert i, uten å bli vurdert med karakterer. Hvis du planlegger å ta en masse fag fra VGS kan det fort ødelegge hele opplevelsen.

Siden du ikke hadde fullført alle fag da du var ferdig på VGS, vil du ikke få et førstegangsvitnemål, men et ordinært vitnemål. Derfor kan du fint vente med å ta de fagene du mangler fra vg2 til etter året på folkehøgskolen, rent formelt vil det i hvert fall ikke ha noe å si.

Det er litt annerledes hvis du får stryk på en eksamen (eller flere) på vg3. Da vil du få mulighet til å gå opp til ny eksamen som elev ved første mulige anledning (vanligvis på høsten). Du får ikke mer opplæring og må forberede deg på egen hånd. Hvis du ikke benytter deg av dette eller stryker på nytt, må du ta opp faget som privatist. Som privatist må du melde deg opp selv, og du må betale for eksamen. I noen fag kan det også bety at du må ta flere eksamener.

Du sier at du er redd for stryk fordi du var i dårlig form på eksamensdagen, ikke fordi faget var vanskelig. Hvis du får stryk på vg3-eksamen vil jeg anbefale deg å benytte anledningen til å gå opp til eksamen som elev til høsten, selv om du må ta turen hjem fra folkehøgskolen. Da blir mye ordnet for deg, og du kan bli ferdig med faget mens du fremdeles har pensum i hodet.

Vg2-fagene og fag du eventuelt ønsker å ta opp for å forbedre, vil vi anbefale at du heller venter med til etter folkehøgskolen.

Be gjerne om en prat med rådgiver på skolen din om dette, før de ansatte på skolen går i sommerferie. Hvis du senere skal ta opp fag og har spørsmål rundt det, anbefaler vi å ta kontakt med den som er vitnemålsansvarlig på den skolen du gikk på.

Kos deg på folkehøgskole!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning