Hopp til hovedinnholdet

Hva er HASK?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva er hask

Besvart 12.06.2019 03:29
 

Svar
Hei

HASK står for "helsearbeider med studiekompetanse".

Det er ulikt hvordan de ulike skolene setter opp og gjennomfører HASK, så har kan det være noen lokale forskjeller basert på hvor du bor. Derfor er det lurt at du snakker med en lærer eller rådgiver om dette! 

Men dette er den generelle beskrivelsen:

I helse- og oppvekstfagene er det mulig å få generell studiekompetanse ved å følge et 3-årig løp på skolen. 

I det tradisjonelle Helse oppvekst (HO) -tilbudet vil et normalt skoleløp være at elevene starter i VG1, spesialiserer seg i VG2 og har en læretid på 2 år etter avsluttet skolegang.

I denne spesielle HASK-varianten får elevene tilbud om et 3-årig løp med alle årene på skolen. I modellen er det større vekt på teorifagene enn det som vanligvis kreves på yrkesfaglige utdanningsprogram. Det er i første rekke fellesfagene norsk (hovedmål og sidemål), matematikk og naturfag som har fått større plass.

Etter endt 3-årig utdanning får elevene som består eksamen, generell studiekompetanse, slik at de kan søke seg direkte til universiteter og høyskoler uten å måtte gå veien om læretid og/eller påbyggingsår.

Spør gjerne lærer eller rådgiver om mer informasjon om HASK, og hvilke skoler som tilbyr dette. Da kan du finne ut mer om dette er noe for deg, finne ut om det er noen HASK-varianter i nærheten av deg, og hvordan disse er lagt opp!

Lykke til :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning