Hopp til hovedinnholdet

Hva er YSK og TAF?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hva står YSK og TAF for

Besvart 12.06.2019 03:43
 

Svar
Hei

YSK:

Ysk betyr en kombinasjon av yrkesfag og studiekompetanse.

Ved noen skoler i noen fylker opprettes det spesielle tilbud. Slike spesielle tilbud kan være en kombinasjon av yrkesfaglige og studieforberedende programområder (YSK). Det er et utdanningsløp som gir deg både yrkeskompetanse gjennom fagbrev og studiekompetanse.

YSK gir dobbelt kompetanse, både fagbrev og studiekompetanse. YSK er passer for elever som er motivert for å kombinere teoretisk og praktisk opplæring, og som er innstilt på å yte innsats litt utover det vanlige.

Elevene får lønn gjennom hele opplæringsperioden, og praksisperiodene inngår i læretiden.

Det vil kunne være forskjeller på hvordan skolene setter opp og gjennomfører et YSK-løp, så du må sjekke med rådgiver eller Inntakskontoret i fylket ditt for mer informasjon om hvordan dette gjøres.

TAF

Også med TAF vil det kunne være lokale forskjeller i hvordan dette legges opp. Men dette står for "Tekniske og almenne fag". Dette er også et dobbelt løp som varer i 4 år, hvor du både får yrkeskompetanse, og får studiekompetanse, inkludert realfag du trenger for å studere f.eks ingeniør. 

TAF er et fireårig utdanningstilbud som f.eks vil kunne omfatte Vg1 Teknikk og industriell produksjon, Vg2 Produksjon og industriteknikk og deretter lærekontrakt i en lærebedrift. Du vil få tatt realfagene, som fører fram til fagbrev samtidig som du får spesiell studiekompetanse som kreves for å søke videre til ingeniørutdanning. 

Igjen, så er det viktig å si at det er forskjeller i de ulike fylkene hvordan skolene legger opp HASK, YSK og TAF, så her er det viktig at du snakker med lærer eller rådgiver for å finne ut mer! 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning