Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg ikke kommer inn noe sted?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurte bare på om hva som kommet til å skje vis du ikke for plass på noen av ønskene du har valgt til VGS. Blir du plassert et sted eller velger du hvilken linje du kan gå på ( De som ikke har snitt for å komme seg inn) Vis man ikke kommer inn, går man et år om igjen til det utdanningsprogramet man har lyst på eller fortsetter man som f.eks jeg blir plassert på helse- og oppvekstfag, men har lyst til å bytte til elektro. Må jeg gå et år om igjen for å ta elektro eller fortsette i VGS 2?

Besvart 13.06.2019 13:30
 

Svar
Hei

Alle med ungdomsrett som søker vg1, har rett til å få tilbud. Du har satt opp tre forskjellige utdanningsprogram, og opplæringsloven sier at du har rett på å få tilbud om ett av de tre utdanningsprogrammene du har søkt på.  

Du konkurrerer med karakterene du får på vitnemålet etter 10.trinn, men selv om du ikke har nok poeng til å komme inn på det du har søkt, så har du rett til å få tilbud om ett av dem.

Reglene for hvilke skoler du kan søke på varierer veldig fra fylke til fylke. Selv om du kan ønske skole, så har du ingen rett til å få en av skolene du har søkt. Retten er knyttet til hvilken utdanning du søker, ikke hvilken skole du ønsker. 

Alle må søke skoleplass for hvert skoleår, så neste år må du bestemme deg for om du vil fortsette på vg2 på det du startet på, eller om du vil søke vg1 på nytt. Det siste kalles et omvalg.

Det er ikke alle som kommer inn der de helst vil, men mange av disse får det veldig bra på videregående skole likevel! Selv om du ikke kommer inn der du ønsket mest, må du rett og slett bestemme deg for at du skal få det bra og gjøre det beste ut av det. Kanskje viser det seg å være riktig likevel.

Lykke til med inntaket!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning