Hopp til hovedinnholdet

Er det lurt å klage på en eksamenskarakter?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte bare på hvor lurt det er å klage på en eksamenskarakter dersom man føler at man fortjener en bedre karakter enn det man fikk? Er det større sjans å gå ned i karakter enn opp?

Besvart 17.06.2019 10:42
 

Svar
Hei, jente 20. 

Å klage på en eksamenskarakter er en rettighet alle har, men om det er lurt eller ikke er det vanskelig å svare på. Har man fått karakteren 1 har man ingenting å tape, og her vil det derfor være lurt å klage. Har man fått mellom 2-5, men likevel ikke er fornøyd, så bør man snakke med noen før man eventuelt klager. Dette er fordi at man alltid risikerer å få en lavere karakter enn man i utgangspunktet hadde. 

Jeg ville gitt eksamensbesvarelsen min til faglærer, og bedt faglærer lese over. Dersom du gjør det, kan faglæreren din fortelle deg om h*n tror karakteren du har fått er sterk eller svak. Med dette får du et tydeligere hint om du bør klage eller ikke. Mener faglæreren din du har en svak besvarelse bør du ikke klage, mener faglæreren at besvarelsen er sterk kan du eventuelt klage. 

Du bør uansett alltid være forberedt på at en klage kan gi samme karakter, eller du kan gå opp, eller ned. Dette har ingenting med sannsynlighet å gjøre, men vil være opp til den som vurderer. 

Lykke til!

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning