Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg studiekompetanse etter fagbrev og fagskole?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg har mulighet til å starte på universitet med helsefagarbeider i grunn og fagskole innenfor psykisk helse og rusarbeid 2 år deltid, eller om jeg må ta generell studiekompetanse? Jeg har veldig lyst til å gå bachelor vernepleier, og har søkt på dette, samt bachelor i idrett, ernæring og helse. Men føler meg utrygg på om jeg kommer inn, nettopp pga generell studiekompetanse. Kan jeg jobbe inn istedenfor å ta generell studiekompetanse? J 20

Besvart 18.06.2019 01:04
 

Svar
Hei

Spennende planer du har! Svaret er kanskje, du må nok nemlig ta fagskolen på heltid, altså 120 studiepoeng i en utdanning som tar to år! Da vil du kvalifisere til å søke med generell studiekompetanse etterpå. 

Som du sikkert vet, så får du ikke generell studiekompetanse når du tar fagbrev. Men du har rett til å ta påbygg til generell studiekompetanse når som helst etter fagbrevet ditt (eller velge det som Vg3 i stedet for læretid og fagbrev). Da vil du være kvalifisert til å søke høyere utdanning på høgskole eller universitet. 

Ett unntak er hvis du tar fagskole etter fagbrevet. Da vil du også kunne få studiekompetanse, og kunne søke vernepleierutdanning etterpå. Men det kommer an på noen kriterier, som du kan lese her hos Samordna Opptak

Kort fortalt må du ha gått på et sammenhengende fagskoleprogram fulltid (120 studiepoeng) i to år - og du kan ikke gå to forskjellige programmer ved samme fagskole, du må ha gått to år samme studie. Og fagskoleutdanningen må være være oppført på NOKUT sin liste over godkjente fagskoleutdanninger

Fagskolen din er sikkert på denne listen, det eneste er at du skriver at du vil ta denne utdanningen på deltid. Slik vi forstår det må du ta den på heltid for å få studiekompetanse av fagskoleutdanningen, og altså et heltids toårsprogram. Du kan gjerne kontakte fagskoleutdanningen du er interessert i, og spørre dem om utdanningen kvalifiserer til å få studiekompetanse. 

Ellers kan du lese om de ulike veiene til å få studiekompetanse her. Det kan virke som det letteste/raskeste vil være å enten gå fagskoleutdanning, hvis dette er noe du allerede er interessert i, eller å ta påbygg til generell studiekompetanse på ett år, som du har krav på å få ta.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette, og ta gjerne kontakt med fagskolen du vil søke! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning