Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et friår før VGS?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Kan man ta et friår før VGs? Takk på forhånd:)

Besvart 18.06.2019 03:52
 

Svar
Hei

Ja, det har du muligheten til! Men det betyr ikke at det er anbefalt, og det er noe du bør rådføre deg godt med både foreldre og skolen din om :)

Den tiårige grunnskolen er obligatorisk og gratis for barn og ungdom mellom 6 og 16 år, det betyr at det i Norge er det opplæringsplikt frem til man har fullført 10.trinn. 

Etter grunnskolen har du rett til videregående opplæring, men det er frivillig. Du mister ikke retten selv om du ikke starter med en gang, men det er begrenset hvor lenge du kan vente. Du kan lese mer om ungdomsrett i ung.no sin artikkel her

Så du har altså muligheten, men det er mange grunner til at det er lurt å starte på videregående med en gang. Ikke minst at de andre på din alder vil begynne på skolen da, og at det kan være lurt å holde "flyten" med skolearbeid oppe, og kanskje vanskelig å begynne igjen etter en pause. 

Men du har altså muligheten - og det viktigste er at du snakker ordentlig godt med foreldrene dine og skolen din, slik at du gjør et veloverveid valg! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning