Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få realfag fra NMBU med på førstegangsvitnemålet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, snart ferdig med vg2. Har ikke tatt annet realfag enn matematikk R2. Går ikke studiespesialisering, men får generell studiekompetanse. Har etter VGS bestemt meg for å gå vetrinær eller odontologi. Problemet er at jeg ikke har realfagskompetansen som kreves. Vil da ta frie realfag/ grunnstudium på NMBU. Kan jeg da søke på de studiene, eller må jeg ta realfagene som privatist? Om jeg får søke med grunnstudiumet, vil det telle på førstegangsvitnemålet? Har helst lyst å komme inn på førstegangsvitnemålet, ettersom ordinært er for høyt, og jeg må da vente flere år og ta opp fag.

Besvart 21.06.2019 10:16
 

Svar
Hei

Nei, det kan du dessverre ikke.

Det er riktig at du kan dekke spesielle opptakskrav med realfag fra høgskole/universitet, men de vil ikke telle som en del av førstegangsvitnemålet ditt. Du vil heller ikke få realfagspoeng for fag som er dekket på denne måten.

Et førstegangsvitnemål kan bare utstedes en gang, og det er når du er ferdig på vg3. Det forutsetter at du har fullført på normal tid. Derfor er det kun fag du har tatt som elev på VGS, eller som privatist mens du var elev på VGS, som kommer med på førstegangsvitnemålet. Alt som blir tatt i ettertid vil kun telle i ordinær kvote, uavhengig av om det er forbedringer eller nye fag.

Snakk også med rådgiver på skolen din om det du lurer på.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning