Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil heller ta påbygg, hva gjør jeg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem som jeg har tenkt på altfor lenge. Jeg angrer på at jeg valgte yrkesfag og går nå 2. året. På skolen vår er det et 3. år på denne linja, men klassemiljøet, fagstoffet og de slappe folka gjør at motivasjonen er veldig lav for neste år og jeg føler jeg ikke passer til dette yrket. Før vi sendte inn søknaden sa rådgiveren at påbygg ikke var så lurt med tanke på at det var et 3. år på denne yrkeslinja. Det store problemet er at det er for sent å endre på søknaden. Jeg ville heller gått påbygg og studere noe helt annet siden yrkesfag ikke er noe for meg. Det er mange som har søkt påbygg, noe som gjør det vanskeligere å få plass der siden søknadsfristen er utløpt. Jeg vil helst gå på skolen jeg er på nå. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 21.06.2019 12:48
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke trives med det du har valgt.

Du har dessverre heller ingen rett til å bytte programområde etter inntaket. Noen steder er det ikke mulig i det hele tatt, det er litt forskjellige regler fra fylke til fylke. Andre steder kan det være mulig å få til et bytte etter skolestart, men det forutsetter jo at det er ledig plass der du ønsker å gå.

Ta kontakt med den som er inntaksansvarlig på skolen din og be om å få stå på venteliste til vg3 påbygging. Administrasjonen på skolen jobber en stund til, selv om elever og lærere går i ferie nå. Ved skolestart bør du også ta kontakt med andre skoler som tilbyr vg3 påbygging og be om å bli satt på venteliste.

Hvis du ikke får anledning til å bytte kan du vurdere om du heller vil jobbe eller dra på folkehøgskole kommende skoleår, og søke vg3 påbygging neste år.

Du kan også fullføre det tredje året på yrkesutdanningen din, og søke påbygging etterpå. Du sier ikke hvilken utdanning du går på, men hvis du oppnår yrkeskompetanse etter vg3 får du rett til å ta vg4 påbygging etterpå. Da oppnår du generell studiekompetanse i tillegg. Hvis du ikke oppnår yrkeskompetanse etter vg3 har du rett til å gjøre et omvalg og kan ta vg3 påbygging etterpå. Ta gjerne kontakt med inntakskontoret i hjemfylket ditt for å få avklart hva du kan ha rett på.

Hvis du bestemmer deg for å gå vg3 på yrkesfag er det viktig at du snakker med noen på skolen om hvorfor du ikke trives, som kontaktlærer eller rådgiver. Kanskje det kan gjøres grep som gir deg bedre læringsutbytte.

Lykke til med inntaket!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning