Hopp til hovedinnholdet

Har ikke råd til å bo på internat, hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Hvis jeg skal ta utdanningen jeg vil ta må jeg bo på internat. Det har jeg ikke råd til selv om jeg bruker hele stipendet mitt, og jeg må vente til jeg er 18 før jeg kan ta studielån, og jeg nekter å vente med å gå på skole før jeg er 18 år. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 23.06.2019 13:00
 

Svar
Hei

Her har vi litt lite informasjon til å gi deg konkret svar, så vi anbefaler veldig at du tar en prat med rådgiver på skolen din og ber om råd og veiledning til dette! 

Vi vet jo ikke hvor mye internat vil koste deg, men du kan lese her hvor mye du kan få av Lånekassen, hvor du sannsynligvis vil kvalifisere for bostipend på 4517 kr (per dags dato) i måneden. 

Ellers er det foreldrene dine som har forsørgerplikt og det økonomiske ansvaret for deg og skolegangen din frem til du er 18 år. Så de skal hjelpe deg med eventuelle penger til mat og lignende du trenger. Som sagt er det ikke så lett for oss å svare på dette når vi ikke vet hva internatet eventuelt vil koste, eller om stipendet fra Lånekassen kan hjelpe å dekke det. Men her bør du snakke godt med rådgiver på skolen din, og godt med foreldrene dine om hvordan familien din eventuelt kan få råd til at du går på skolen og bor på internat. 

Avhengig av foreldrene dines økonomi, så vil det variere hva du vil kunne få som grunnstipend av Lånekassen. Du bør sjekke ut hvor mye du kan få til sammen, og regne på dette sammen med foreldrene dine. 

Vi anbefaler at du starter med å prate med rådgiver på skolen om dette, eller en lærer du har god kontakt med, slik at du kan få god veiledning. 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning