Hopp til hovedinnholdet

Får jeg ny standpunktkarakter som privatist?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 18 år som skal begynne på siste år på videregående. Har fått en karakter som eg ikkje er fornøgd med. Vil ta den opp som privatist samstundes som eg går siste året på VGS. Dette faget er fysikk og vil då ha en praktisk munneleg eksamen til jul. Lurte berre på om når eg tar det på nytt så slettes den standpunktskarakteren eg ikkje er fornøgd med og blir "bytta" ut med den nye eksamenskarakteren? Eller får eg ny standpunktskarakter på vitnemålet?

Besvart 24.06.2019 15:10
 

Svar
Hei

Hvis du tar opp et fag som privatist kan du velge om du vil bruke privatistkarakteren din. Da er det kun privatistkarakteren som kommer på vitnemålet ditt, tidligere standpunktkarakter og eventuell tidligere eksamenskarakter faller da bort.

Fysikk 1 som privatist innebærer en muntlig-praktisk eksamen, det er angitt i læreplanen. Det er lurt at du planlegger å ta den til jul, siden du skal ha mange andre eksamener til sommeren på vg3.

Fag du tar opp mens du fremdeles er elev på VGS kan komme med på førstegangsvitnemålet. Fag du tar opp etter VGS teller kun i ordinær kvote.

Snakk gjerne med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, hvis har konkrete spørsmål om ditt vitnemål.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning