Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når jeg klager på eksamen på vg3?

Annet 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk nå stryk på en eksamen på Vg3. Jeg har nå klagd på karakteren med hurtigklageretten, og venter nå svar. Itilegg har jeg meldt med på eksamen i faget jeg strøk i på den VGs jeg går på nå. Jeg har avtalt med skolen at jeg skal ta eksamen der hvis jeg ikke får en ståkarakter etter klagen. Jeg lurte på hvordan eksamenen min blir vurdert nå som jeg har klaget. Er det en ny uavhengig sensor som retter den? Hvordan foregår det hele? Jeg lurte også på om hvis jeg forsatt får strykkarakter etter klagen, og tar eksamen på VGs i faget jeg strøk i, vil jeg da få et førstegangsvitnemål eller ordinertvitnemål etter å ha bestått i faget? Er det mulig å velge vekk de 2tileggspoengene man får som alderspoeng og søkte med førstegangsvitnemålet når jeg søker med inn i studiet neste år? Fordi snittet jeg har nå holder godt til studet jeg ønsker komme inn på og jeg ønsker derfor ikke å ta opp fag som privatist videre. Takker på forhånd for svar!

Besvart 26.06.2019 12:31
 

Svar
Hei

For å få et vitnemål med generell studiekompetanse etter vg3, må alle fag være fullført og bestått. Når du er trukket ut til eksamen i et fag, må denne være bestått for at faget skal være fullført, selv om du har en bestått standpunktkarakter.

Det er vanlig at klage på skriftlig eksamen behandles av en egen klagenemnd i fylket. Klagenemnda skal vurdere om karakteren er urimelig i forhold til eksamensprestasjonen. Finner de at karakteren er urimelig, setter klagenemnda ny karakter. Karakteren kan bli opprettholdt, hevet eller satt ned. Du kan lese mer i forskrift til opplæringsloven § 5.9.

Hvis du etter klagen får hevet karakteren til en bestått karakter, vil du få utstedt et vitnemål av skolen din. Hvis du ellers oppfyller kriteriene, vil du få et førstegangsvitnemål.

Hvis strykkarakteren blir stående etter klagen, betyr det at du ikke får et vitnemål, men et kompetansebevis. Du må bestå det siste faget før du kan få vitnemål og bli kvalifisert for inntak til høyere utdanning. Hvis du har søkt studieplass på høgskole/universitet vil søknaden bli avvist, fordi du ikke er kvalifisert. Du kan tidligst søke på nytt neste år.

Det er riktig at du vil få mulighet til å gå opp til ny eksamen som elev til høsten, hvis strykkarakteren blir stående. Du får ikke mer opplæring og må forberede deg på egen hånd. Hvis du består ny eksamen vil både standpunktkarakteren og siste eksamenskarakter komme på vitnemålet ditt. Du har ikke fullført på normert tid og får et ordinært vitnemål, ikke et førstegangsvitnemål.

Hvis du ikke benytter deg av ny eksamen, eller stryker på nytt, må du ta opp faget som privatist. I noen fag kan det bety mer enn en eksamen. Da faller standpunktkarakter og tidligere eksamenskarakterer bort, kun privatistkarakteren(e) kommer på vitnemålet. Du har ikke fullført på normert tid og får et ordinært vitnemål, ikke et førstegangsvitnemål.

Hvis du får et førstegangsvitnemål kan du konkurrere i denne kvoten til og med det året du fyller 21 år. I denne kvoten teller ikke alderspoeng, tilleggspoeng eller forbedringer tatt som privatist etter VGS.

Alle konkurrerer i ordinær kvote, så hvis du får et førstegangsvitnemål vil du konkurrerer i begge kvotene. I denne kvoten teller alderspoeng, tilleggspoeng og forbedringer. Samordna opptak vil gi deg et tilbud i den kvoten du faller best ut.

Det er skolen som angir på vitnemålet om det er et førstegangsvitnemål, ta kontakt med vitnemålsansvarlig hvis du har spørsmål om det.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning