Hopp til hovedinnholdet

Jeg strøk på en eksamen på vg3, hva kan jeg komme inn på?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg klarte å stryke på norsk skriftlig eksamen i tredje klasse på VGs. Jeg må derfor ta det opp til høsten igjen, men jeg får f. eks ikke gått eiendomsmegling på Handelshøyskolen BI, noe som var fet eneste jeg hadde lyst til. Da lurer jeg derfor på, hvilke skoler kan jeg komme inn på selv med stryk på eksamen? Og må jeg vente et helt år til jeg kan søke meg inn på BI igjen selv om jeg tar opp igjen eksamen til høsten?

Besvart 26.06.2019 15:20
 

Svar
Hei

For å få et vitnemål med generell studiekompetanse etter vg3, må alle fag være fullført og bestått. Siden du har stryk i et fag får du ikke et vitnemål, men et kompetansebevis med de fagene du har bestått. Hvis du har søkt studieplass på høgskole/universitet vil søknaden bli avvist, fordi du ikke er kvalifisert. Du kan tidligst søke på nytt neste år.

Du har ingenting å tape på å klage på eksamen. I verste fall blir strykkarakteren stående, i beste fall får du en bestått vurdering. Hvis du etter klagen får hevet karakteren til en bestått karakter, vil du få utstedt et vitnemål av skolen din. Hvis du ellers oppfyller kriteriene, vil du få et førstegangsvitnemål.

Du vil få mulighet til å gå opp til ny eksamen som elev til høsten, hvis strykkarakteren blir stående. Du får ikke mer opplæring og må forberede deg på egen hånd. Hvis du består ny eksamen vil både standpunktkarakteren og siste eksamenskarakter komme på vitnemålet ditt. Du har ikke fullført på normert tid og får et ordinært vitnemål, ikke et førstegangsvitnemål.

Hvis du ikke benytter deg av ny eksamen, eller stryker på nytt, må du ta opp matte som privatist. Da faller standpunktkarakter og tidligere eksamenskarakterer i norsk skriftlig bort, kun privatistkarakteren kommer på vitnemålet. Du har ikke fullført på normert tid og får et ordinært vitnemål, ikke et førstegangsvitnemål.

Ta kontakt med vitnemålsansvarlig på skolen din hvis noe er uklart.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Har søkt høyere utdanning, hva nå?

Samordna opptak

Her får du en oversikt over nyttig info til deg som har søkt høyere utdanning. Husk å svare innen fristen - hvis ikke mister du plassen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning