Hopp til hovedinnholdet

Er det vanskelig å komme inn på universitet når man er over 21 år?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei, er det vanskelig å komme inn på universitet i Norge når man er over 21 år?

Besvart 16.08.2019 13:31
 

Svar
Hei

Det er riktig at det er lavere poenggrenser i kvote for førstegangsvitnemål enn i ordinær kvote.

Du kan konkurrere i kvoten for førstegangsvitnemål til og med året du fyller 21 år. Hvis du har fått vitnemål merket som førstegangsvitnemål fra et studieforberedende utdanningsprogram i videregående opplæring, eller du har generell studiekompetanse med vitnemål fra et yrkesfaglig utdanningsprogram tatt på normal tid, og du har tatt studiekompetansefagene eller Vg4 påbygg til generell studiekompetanse i tillegg.

I kvote for førstegangsvitnemål konkurrerer du kun med skolepoengene dine, men alle søkere blir samtidig poengberegnet i ordinær kvote, og dette gjør saksbehandleren din automatisk. 

I kvote for førstegangsvitnemål får du imidlertid ikke med eventuelle tilleggspoeng, alderspoeng, nye fag eller fag som du har forbedret etter videregående. Dette får du bare med i ordinær kvote, så selv om poenggrensene er høyere er det mulig å oppnå en høyere poengsum ved hjelp av alderspoeng, tilleggspoeng og forbedring av fag.

Søkere som er 23 år eller eldre kan også bli poengberegnet etter 23/5-regelen. Du kan lese mer om det her: www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse/23-5-regelen/index.html
Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning