Hopp til hovedinnholdet

Vil jeg kunne komme inn på medisin?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å studere medisin. Har ikke bra nok karakterer til det nå, men har funnet ut at jeg kan få opp snittet mitt til 66,5 om noen år (inkl. alle tilleggspoeng). Spørsmålet mitt er om dette er smart med tanke på at poenggrensene stiger for hvert år? Er bekymret for at de når opp til 74 poeng til jeg er klar til å starte på studiet. Tanker om dette?

Besvart 15.08.2019 14:14
 

Svar
Hei

Skjønner at du lurer, men dette er nok litt vanskelig å svare godt på! 

Det er aldri helt lett å si hvordan karaktersnittet vil bli i fremtiden, det kommer helt an på hvor mange som søker og hvor gode karakterer de som søker har. Men det er nok riktig at det er en trend at det blir vanskeligere å komme inn - selv om dette ikke er så lett å spå. Det skal nok mye til for at det øker helt til 74 poeng, som du nevner. 

Nå er det jo i din interesse å få så høye karakterer du kan, uavhengig av medisinstudiet. Vi vet jo ikke hvor mye du eventuelt må ofre for dette. 

Men hvis det viser seg at medisin virkelig er det du bestemmer deg for, og du ender med å ha for lave karakterer, er det ikke uvanlig å ta en "omvei" med å ta opp karakterer som privatist og søke i ordinær kvote. Mange bruker et år eller to på å forbedre karakterene sine, og i tillegg bruke alderspoeng som man samler opp i ordinær kvote. 

En annen mulighet er å studere medisin i utlandet, som mange også velger å gjøre. 

Det er jo som sagt vanskelig å spå, men ikke umulig at du kommer inn med det snittet. Det fins også alternativer, hvis du er villig til å bruke litt tid og krefter. 

Prøv å få så gode karakterer som mulig, og lykke til! 

:)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning