Hopp til hovedinnholdet

Kan man få kompetanse i et felt og lettere komme inn på universitetet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det er mulig å lære masse om for eksempel IT før universitetet, og da bli lettere akseptert på studiet på grunn av kunnskapen som man har? Er det noe som teller?

Besvart 15.08.2019 13:11
 

Svar
Hei

Det er en god tanke du har, men svaret er nok at det i hovedsak vil telle kun for din egen del, og at det ikke gir deg bedre formelle muligheter til å komme inn på opptakene. 

De aller fleste utdanninger søkes gjennom Samordna Opptak, og hvor det er kun poengsummen din fra karakterene på videregående som teller. Eventuelle ferdigheter vil ikke telle noe på muligheten til å komme inn på studiet - men kan selvfølgelig gjøre studiet lettere for deg, etter at du har kommet inn. 

Det er noen få utdanninger som har opptaksprøver, som f.eks skuespillerutdanning og noe arkitektutdanning. På disse utdanningene vil det hjelpe veldig å ha kompetanse allerede, så du kan vise hva du kan. 

Men ellers er det nesten uten unntak karakterene dine på videregående som teller for å komme inn, og eventuelle IT-kunnskaper vil ikke gjøre det lettere å komme inn på et IT-studie. Selv om det vil gi deg masse hjelp når du først har kommet inn :)

Håper det svarte på spørsmålet ditt, ta gjerne kontakt med studieveileder ved et av lærestedene du er interessert i, de kan svare enda mer presist på opptaket hos dem! 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning