Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få førstegangsvitnemål som privatist?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei , jeg har gått VG1 og VG2 studiespesialisering . Av forskjellige årsaker ønsker jeg ikke ta VG3 på skolen jeg frem til nå har vært elev ved men følge undervisning privat og ta de resterende fagene jeg skulle hatt i VG3 som privatist . Skolen sier da at man ikke kan få førstegangsvitnemål som privatist selv om jeg i praksis fullfører kravene til studiespesialisering innen 3 år. Når jeg søkte på ung.no fant jeg denne https://www.ung.no/oss/utdanning/158593.html. Her ser det ut som det kan gå ann ? Hva er riktig ?

Besvart 17.08.2019 12:48
 

Svar
Hei

Skjønner at du lurer, og her ble vi usikre selv. 

Nå er det sånn med førstegangsvitnemål at det er skolen som bestemmer, vurderer og til slutt skriver ut førstegangsvitnemål. Så vi kan ikke gi et gyldig svar uansett, det er skolen din som gjør vurderingen til slutt. 

Du kan lese om reglene for førstegangsvitnemål i dette rundskrivet fra Utdanningsdirektoratet (punkt 1.2).

Det står ikke noe direkte om at du kan være privatist, men det står "Førstegangsvitnemål gjelder bare for fastsatte opplæringsløp i tilbudsstrukturen etter Læreplanverket for Kunnskapsløftet". Dette kan kanskje tolkes som at et år som privatist ikke er en del av det fastsatte opplæringsløpet i skolen, og derfor ikke kvalifiserer til førstegangsvitnemål. 

Men dette er litt utenfor vår kompetanse, og vi kan ikke gi et nyttig eller sikkert svar dessverre. 

Du er helt nødt til å snakke mer med skolen din om dette, eventuelt kontakte noen av disse instansene for å be om en vurdering, eller kontakte en annen skole for å høre om de kan fortelle hvordan de vurderer - og så ta informasjonen tilbake til skolen din igjen. 

Spør også skolen din om hvordan de begrunner dette, og vis dem gjerne svaret du linket til av oss, som er skrevet av Veiledningssenteret Follo. 

Det er tross alt skolen som bestemmer dette, men du kan sjekke at de har fulgt regelverket nøye.

Skjønner godt at du blir forvirret av dette. Men forsøk å snakk med skolen din igjen, og be om grundig forklaring på hvorfor de mener at du ikke kan få førstegangsvitnemål.

Lykke til! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning