Hopp til hovedinnholdet

Har to timer reisevei til skolen, hva gjør jeg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, i år søkte jeg for å komme inn på fire forskjellige VGS og det endte opp med at jeg bare ble akseptert i den fjerde skolen, som er den som var minst ønsket og lengst unna. De har student bolig hvor jeg ikke fikk plass, så nå må jeg bruke mer enn to timer en vei. Hvilke rettigheter har jeg? Er det mulig for meg å stille krav på en skole som er nærmere der jeg bor?

Besvart 24.08.2019 14:14
 

Svar
Hei

Dersom du skal gå på en videregående skole som ligger så langt unna der foreldrene dine bor at du må bo på hybel, så kan du ha rett til bostipend i fra Lånekassen.

For å ha rett til bostipend så må avstanden være på 40 km eller mer, eller reisetiden på mer en 3 timer hver dag. Dersom det er andre ting som spiller inn, slik som lang reisetid eller at du ikke rekker skolen, så kan det også spille inn.

Du kan lese mer om bostipend i denne artikkelen.

Du vil også kunne ha rett på gratis skoleskyss, som du kan lese om i denne artikkelen. 

Angående å få plass på en annen skole, bør du kontakte Inntakskontoret i fylket ditt og høre med dem. De kan fortelle deg om andre eventuelle ledige plasser og hvilke muligheter du har.

Her er det også viktig at du snakker godt med skolen du har fått plass på, og at du snakker godt med de hjemme om hvordan dere skal løse dette best. 

Vi ønsker deg veldig lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Gratis skoleskyss på videregående

Busser (ung.no)

Skal du begynne på videregående og får lang skolevei? Eller har du en funksjonshemning eller sykdom som gjør at du trenger transport til skolen? Her finner du oversikt over reglene som gjelder for gratis skoleskyss.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning