Hopp til hovedinnholdet

Har jeg like gode sjanser selv om jeg tar R2 etter VGS?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst til å studere fysikk, men siden jeg har P-matte nå så kan jeg bare ta S-matte neste år. Så da lurte jeg på om jeg har like gode sjanser som alle andre for å komme inn på universitetet om jeg tar R2 som privatist etter vgs. Tusen takk for svar.

Besvart 09.10.2019 17:34
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet ut hva du har lyst til å studere!

Du har rett i at de fleste fysikkstudier krever R2 i matematikk. På bachelornivå er det kun på Energi- og miljøfysikk på NMBU at det holder med R1 (eller S1+S2) i matematikk. (Tilbudet kan selvsagt endre seg innen du skal søke utdanning.)

Det er fullt mulig for deg å ta R2 etter VGS, eller eventuelt ta tilsvarende matematikk på universitetsnivå. Det vil kvalifisere deg for studier som har R2 som spesielle opptakskrav, men - du kommer ikke like heldig ut poengmessig.

For å konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål, hvor det ofte er lavere poenggrense, må du fullføre alle fag på normert tid. Det vil si innen du er ferdig med vg3. Les mer om opptakskvoter på hjemmesiden til Samordna opptak og i artikkelen nedenfor.

Rent formelt kan du ta R1 neste skoleår selv om du har P-matte nå, men det er ikke anbefalt, fordi det faglige spranget er så stort. For å gå fra P-matte til S-matte er det anbefalt at man har god karakter i 1P.

Hvis du er veldig flink i matematikk, så snakk med matematikklæreren din om dette. Kanskje kan du jobbe med pensum i T-matte i tillegg til P-matten, slik at du blir i stand til å velge R1 neste år. (Hvis du synes P-matte er passe vanskelig, så bør du holde deg til planen om å ta S-matte).

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Løser matteoppgaver i kladdebok (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? Opplever du at vanskelige oppgaver gjør deg mindre motivert? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning