Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir man advokat?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Hvor lang er en advokat utdanning? Jeg vet at du først må bli jurist før en kan bli advokat, men må man jobbe i praksis som jurist før man kan søke seg på advokatskolen? Hvor høyt er snittet for å komme inn på juss studiet og hvor i landet tilbys juss, sett bort ifra Stavanger, Trondheim, Bergen og Oslo?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du skal utdanne deg til å bli advokat må du velge et utdanningsprogram på videregående skole som gir deg generell studiekompetanse. Du kan lese mer om hva det er i artikkelen nedenfor. Studiet har ikke krav om noen spesiell fordypning, men det kan kan jo være relevant å velge samfunnsfag og økonomi.

For å bli advokat må du studere til jurist. Alle advokater er jurister, men ikke alle jurister er advokater. Jusstudiet er en 5-årig mastergrad. Med master i jus (rettsvitenskap) kan du etter endt utdanning kalle deg jurist, og har mulighet til å bli for eksempel advokat eller dommer. I 2012 krevde inntak på jusstudiet en snittkarakter fra videregående på godt over 5. Dette vil variere noe fra år til år, men det pleier å ligge høyt.

Du kan også studere juss og andre rettsvitenskapelige fag på et lavere nivå, både enkeltemner, årsstudium og bachelorgrader. Da blir du ikke jurist.

For å få tittelen advokat må du ha advokatbevilling. I tillegg til fullført juristutdannelse, er det flere formelle krav som stilles før du kan få bevilling som advokat, blant annet minst to års godkjent juridisk praksis, vanligvis som advokatfullmektig, dommerfullmektig, eller politifullmektig.
Du kan lese mer om å være advokat her:
utdanning.no/yrker/beskrivelse/advokat

For å finne ut hvor du kan studere jus, kan du gå inn www.samordnaopptak.no og klikke på lenken "Hva vil du studere" nederst på forsiden. Bruk søkeordet "rettsvitenskap", da vil du få opp alle studiesteder i Norge som tilbyr jusstudier og hva slags poengsum man trengte for å komme inn i 2012. Vær oppmersom på at det kun er masterstudiet som fører til tittelen jurist.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om