Emma: Jeg sendte en melding til mine nærmeste og fortalte dem at jeg var bi..... Les innlegg

Kommentaren

Spørreundersøkelse ung.no (colourbox.com)
Spørreundersøkelse ung.no (colourbox.com)

bestemt meg for hva jeg skal bli. Plastisk kirurg.

 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 som har sån ca. bestemt meg for hva jeg skal bli. Plastisk kirurg. Det høres ut som et meget spennende yrke med både bra betalt, og det passer meg ypperlig siden jeg skal selv ta silikon når jeg blir litt eldre og har rå. Men jeg er usikker på utdanningen og hvilken skole jeg må gå på? Å hvor lang tid vil det da? Mange år? Er det kanskje fornuftig å studere medisin i USA? Er veldig nysgjerrig! Hilsen lille meg, som skal ta silikon.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

 

For å søke medisinstudiet må du ha generell studiekompetanse fra videregående skole, og du må også ha følgende realfag for å komme inn på medisinstudiet:


- Matte R1 eller (Matte S1+S2)
- Fysikk 1
- Kjemi 1 + Kjemi 2

 

Det vil si at du må velge Studiespesialisering med programområdet realfag, for å være sikret å få alle disse fagene mens du går på videregående skole.

 

Medisinstudiet er den utdanningen det er vanskeligst å komme inn på i Norge. Det er en veldig populær utdanning. Akkurat hvor høyt karaktersnittet er varierer litt fra år til år, og hvor mange som søker utdanningen, men som regel må man ha toppkarakterer fra alle fag på videregående skole for å være sikret plass. Mange som ønsker å komme inn på medisinstudiet må bruke tid etter videregående på å forbedre karakterene sine.

 

Er det å bli lege det man virkelig vil, er det beste tipset å jobbe jevnt og godt med lekser og skolearbeid, slik at man kan få best mulig karakterer. Du kan lese om det å jobbe som lege på utdanning.no. Ta også en titt på artikkelen om det å bli lege under svaret.

 

Medisinstudiet tar 6 år. Etter at man er ferdig utdannet lege kan man begynne en spesialistutdanning, for eksempel i kirurgi. Selve spesialistutdanningen varer gjerne 1,5-2 år, men man må ha jobbet en stund før man eventuelt kan søke spesialistutdanning.

 

Medisin i utlandet

Det går an å studere medisin i USA; og i andre land. På ANSAs nettsider om medisin kan du lese om aktuelle studieland, hvilke fagkrav du må ha, ca snitt og hvordan du søker. Her står det også beskrevet hvordan studiene er lagt opp og hvor mange år det vil ta. Det kan være smart å søke i flere land og på flere skoler.

 

Som en start i planleggingen bør du uansett sjekke ANSA sine nettsider om det å studere i USA. Informasjonen og linkene der er en fin måte for å komme i gang med prosessen. I tillegg bør du sjekke Fulbright sine nettsider og gjerne ta kontakt med dem. Fulbright hjelper til med å formidle studieplasser ved amerikanske universitet.

 

Mange norske studenter ønsker å studere medisin i USA. Gode universiteter og spennende forskning er noen av grunnene til dette. Det er likevel veldig få studenter på medisin i USA. Forklaringen til dette er delt. De fleste studieplassene tilbys amerikanske statsborgere, og bare en liten del av plassene tilbys internasjonale studenter. Det er også relativt dyrt å studere medisin i USA og selv med støtte fra Lånekassen, må du regne med å betale noe selv.

 

Sjekk ut dette tidligere besvarte spørsmålet om det å studere medisin i USA. Ta også gjerne en prat med ANSA på telefonnummer 04544 eller e-post studinfo@ansa.no.

 

Jeg håper dette var til hjelp! Lykke til videre med utdanningen din!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Drømmer du om å bli lege?

Lege (colourbox.com)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning