Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli elektriker etter at jeg er ferdig med studiespesialisering?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på vg3 studiespesialisering. Jeg valgte studiespesialisering siden jeg ikke tenkte så mye på hva jeg hadde lyst til å bli, men nå har lyst til å bli elektriker. Jeg har da tenkte å gå om igjen da, og ta elektro etter jeg har fått generell studiekompetanse.Jeg lurte da på hvordan jeg skal gjør dette, og hvilken karakterer jeg søker med da for å komme inn i elektro? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at fagbrev som elektriker er en yrkesutdanning på videregående skole. Alle har rett på videregående opplæring, men bare en gang. Du går et løp som gir generell studiekompetanse og bruker opp din ungdomsrett på det.

Det er ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din. For å kunne bli elektrikerlærling må du ha programfagene fra vg1 og vg2, men det er lite sannsynlig at du vil få plass i offentlig skole. Du kan selvsagt søke på vg1 Elektro, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har fått plass. Du konkurrerer da om eventuelle ledige plasser med vitnemålet fra 10.trinn.

Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr disse programfagene. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. Hvis du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt. Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg også en ekstra utfordring.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning