Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev uten skole?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

jeg lurer på om dere kunne orientere meg litt om en ting, har veldig lyst til å bli helsefag arbeider, men har ikke fullført vgs, så har jeg hørt snakk om at jeg kan bli 4-5 års lærling å få fagbrevet uten skole, stemmer dette ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta fagbrev!

Du snakker nok om det å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det kan du ta ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor å gå 2 år på skole og 2 år i lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb.

Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere til sammen 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen), før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Med fagbrev er det også mulig å videreutdanne seg på fagskole.

Utfra alder og beskrivelse antar vi at du fremdeles har ungdomsrett. Ta gjerne kontakt med oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt, der kan du få veiledning om muligheter og mer informasjon om hvordan du kan gå frem.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Fagskole

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om