Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange programfag skal jeg ha på studiespesialisering?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal starte på vgs studiespesialisering til høsten og gleder meg til flere faglige utfordringer, men jeg er litt usikker på hvilke fag jeg vorkelig vil ta. Jeg har tenkt til å gå realfag for det interesserer meg, men mange av programfagene på språk samfunns og økonomifag virker også spennende. Jeg vet man ikke velger programfag før vgs 2, men jeg lurer på hvor mange programfag man kan ta?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det virker som du virkelig gleder deg, og du kommer sikkert til å få en veldig spennende tid! Skjønner godt at du lurer på dette.

Hvis du går inn på denne siden på vilbli.no står det en oversikt over hvilke fag du skal ha på studiespesialisering. I eksemplet vi har slått opp for deg, ser du hvilke fag du skal på studiespesialisering med realfag. (Hvilke fag du kan ta, kommer også an på skolen du søker, og hvilke fag de tilbyr). Noen syns at vilbli.no kan være litt vanskelig å forstå, i så fall anbefaler vi deg å snakke med rådgiveren på skolen din om dette, da kan dere ha en god samtale om hvordan løpet videre ser ut :)

Det første året skal alle ha samme fellesfagene, 842 timer til sammen. 

Det andre året skal alle ha 420 timer fellesfag, og 420 timer programfag, som man velger selv. Hvert fag på programfag er 140 timer hver, så det er altså plass til tre programfag. På studiespesialisering med realfag, må du ha fordypning i to programfag fra realfag. Det betyr at du må velge to fag på Vg2 som du viderefører på Vg3. Hvert fag må være på 140 timer. Eksempel på to fordypninger: Matematikk R1 og R2 og biologi 1 og 2. Det siste programfaget kan du velge selv, enten fra realfag, eller i programfag fra andre programområder i studieforberedende utdanningsprogram.

Det tredje året skal du ha 421 timer fellesfag, og 420 timer programfag, som er tre forskjellige fag. To av disse er en videreføring av fordypningsfagene fra året før, mens du kan velge det siste programfaget enten fra realfag eller i programfag fra andre programområder i studieforberedende utdanningsprogram. Hvis du vil se hvordan det ser ut hvis du velger programområde språk og samfunn i stedet for realfag, kan du bytte det ut på vilbli.no og se oversikten der.

Hvis det ble litt komplisert, så snakk med rådgiver på skolen din.

Det er uansett mange spennende fag du kan ta, og du har helt rett i å glede deg! Du kommer til å bli faglig stimulert og lære mye nytt!

Lykke til, bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag