Hopp til hovedinnholdet

Skal gå helse og oppvekst, men vil bli barnelege.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei:) Er veldig usikker på hva jeg ønsker å jobbe som når jeg bli stor. Jeg har et snitt på 4 ish, å har vurdert blandt annet psykolog, barnelege, lærer, politi, etterforsker.. kom inn på helse og oppvekst vg1 til høsten, og har aller helst lyst til å bli barnelege. Har jeg for dårlig snitt for å bli barnelege? Har også lest litt om at man trenger real fag for å bli lege, kan man få det ved å gå helse og oppvekst vg1 og vg2 og påbygg siste året UTEN å ta opp fag som jeg må lære alene (privatist eller hva det het). Har også vurdert å bytte linje til natur og friluftsliv (studieforbredende linje på Rjukan), får jeg de fagene ved å ta denne linja? Den linja høres såå intressang ut, men Rjukan er 12 timer med bil unna, å det gjør meg litt usikker..

Besvart 10.08.2018 14:38
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Jeg forstår det kan være utfordrende å finne ut av hva man skal bli, men det virker som du har noen tanker allerede. For å bli barnelege må du først gå medisinstudiet (vanlig lege) og spesialisere deg etter dette for å bli barnelege. Medisinstudiet er et populært studie, og selv om snittet varierer fra år til år, pleier det som regel å være høyt. Du kan lese en oversikt over hva snittet var på de ulike universitetene i 2018 på denne nettsiden. 

Det stemmer du må ha realfag for å komme inn på medisinstudiet. I tillegg til å ha generell studiekompetanse, må du ha matematikk R1 (eller S1 + S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2. Vi har skrevet mer om dette i artikkelen "Drømmer du om å bli lege?" 

Hvis du skal gå Helse og oppvekstfag, er det viktig at du går påbygg i Vg3 for å få generell studiekompetanse. Vi kjenner dessverre ikke til muligheten å ta realfag når man går påbygg, vanligvis må man ta disse som privatist. Hvis du har hørt dette, må det være et annerledes tilbud på skolen din. Jeg anbefaler deg uansett å høre med rådgiver om dette er noe skolen din tilbyr. 

Jeg anbefaler deg også å ringe Rjukan videregående for å finne ut av hvilke fag du kan ta ved deres skole. 

Du har også skrevet at du har vurdert yrkene psykolog, politi og etterforsker. Hvis du klikker deg inn på linkene, vil du også finne mer informasjon om disse yrkene. 

Til slutt vil jeg minne deg på at du har god tid til å finne ut av hva du kunne tenkt deg å studere etter videregående. Det er alltid mulig å ta opp fag som privatist, ta ett eller flere friår til å jobbe og hvis du er tidlig nok ute, er det mulig å bytte linje på videregående. :-) 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole