Hopp til hovedinnholdet

Har søkt om plass på utveksling, kan far nekte meg det.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg bor 50/50 med mor og far, og har fylt 15 år. Jeg ønsker å dra til utlandet neste år, og jeg har søkt og fått plass på utveksling. Mor støtter meg, men far sier at han kan nekte meg å dra på utveksling selv om jeg er gammel nok til å bestemme over min egen skolegang. Er det sant?

Besvart 20.09.2019 23:10
 

Svar
Hei jente 15 år

Jeg skjønner godt at du har lyst til å dra på utveksling, det er spennende og lærerikt.

Det er et vanskelig spørsmål om faren din kan nekte deg eller ikke, jeg kjenner ikke din familie. Barneloven sier at barn skal få si meninga si og bli hørt. Barnelovern sier også foreldrene skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33).

Det viktigste er at du snakker med faren din. Hvorfor sier han at han kan nekte deg å dra? Er det noe han er bekymra for? Jeg tror mye kan løses gjennom å snakke sammen.

Hvis det ikke løser seg ved å snakke sammen så kan jeg anbefale Barnas jurist. Det gir gratis rettshjelp til barn og ungdom.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet